A mi Erzsébetvárosunk

362. Csányi utca öt

2015. február 18. - amier

08.jpgegy hete került szóba a kerületben létrehozandó Zsidó Történeti Tárral kapcsolatosan a ház. És – ahogy az már korábban elhangzott – a kijelölt helyszínen még semmi sem történt, pedig a beruházás befejezési határideje eredetileg 2014 novemberének vége volt, a várható nyitás időpontja pedig 2015. március 19. Mostanra kiderült, hogy ez tarthatatlan, tudomásunk szerint az új határidő így 2015 decembere lett.

(Szerk.: ami szerintünk nagy valószínűséggel szintén nem lesz tartható, de ne legyen igazunk). Miközben a fentiekkel kapcsolatban számos miért is elhangzott (ezekre tán' válaszolhatna is az illetékes felelős), többen jelezték, hogy írhattunk volna a ház 2007-es kiürítését megelőző történetéről is valamit. Így aztán – addig is, amíg a miértekre válasz érkezik – megpróbáltuk összeszedni az épület rövid előtörténetét.

csanyi5-1a.jpg

1839-ben egy korábbi épület falainak felhasználásával az akkoriban 544-es helyrajzi számú telken adták át azt a földszintes lakóházat, amelyet Rákosi (Zimmer) Károly hangszer- készítő-mester megrendelésére Kasselik Ferenc tervezett. Ezt követően az U-alaprajzú épületre 1872-ben Fodor István kívánságára Klein H. János épített emeletet.

csanyi5-2a.jpg

csanyi5-3.jpg

Az ingatlan mai, végső alakját Winkelhoffer Mátyás kozmetikum kereskedőnek köszönheti, aki 1887-ben Phillip János terve alapján eklektikus stílusúra építtette át tulajdonát. 1896-ban a házat Robitsek József szűcsmester és neje vásárolta meg, akik egy toldalék- épülettel tovább bővítették az udvar felé. Az ingatlant 2007-ben kiürítették, amelynek az udvarán egy darabig a Tetthely nevű romkocsma működött, majd az önkormányzat ideiglenes jelleggel műemlékké nyilvánította az épületet.

***

Az önkormányzat vagyonkezelő cége nyerte a 2014-es holokauszt emlékév civil pályázatán a legtöbb pénzt a "Zsidó Helytörténeti Tár" létrehozására, így a kerület 70 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Civil Alaptól. Ezen felül a beruházáshoz fővárosi forrásból további 78,8 millióhoz jutott az önkormányzat, amihez Erzsébetváros saját forrásából 392,2 milliót tett hozzá. Így jött ki az 541 milliós végösszeg. (Az épület építési munkái 406 millióba, a múzeum berendezése 95 millióba kerülnek, az egyéb kisebb kiadásokra pedig 40 millió jut.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr577186733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása