A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 40.

2016. október 26. - amier

A telken korábban egy emeletes ház állt, amelyet 1863-ban bővítetett ki az udvar irányába idősebb Rémi (Auspitz) Róbert ékszerkereskedő, gőzfűrész- és szálloda-tulajdonos Hild Károly terve alapján. A mágnás 1871-ben Vassél Alajos terve szerint előbb kétemeletessé, majd 1900-ban Mann József elképzelése szerint négyemeletessé bővíttette az épületet.

rakoci40-1.jpg

Míg az épület földszintjén dr. Árendássy Imre gyógyszerész patikája, Kertész Pál császári és királyi udvari női és férfi ruhakereskedése, illetve a Budapesti Polgári Takarékpénztár Rt. egyik fiókja működött, addig a ház első két szintjén a Seifert Dezső üzemeltette Szeifert Szálloda és Kávéház működött, amely 1913-ban ment csődbe. Rémi Róbert 1907-es halálát követően az örökösök eladták a házat, a vevő özv. Tellmann Józsefné volt. A két világ- háború közötti időszakban a bérház tulajdonosa Róth Terézia kocsmáros volt. Budapest ostroma után a ház 1947-es felújításakor a homlokzat díszítéseit, a ház attikáját és a zárterkélyek feletti 4 egészalakos szobrot leverték és eltávolították, majd 1957-ben a földszintet árkádosították. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1011840355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása