A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 16.

2016. június 08. - amier

Két telken – a Kertész utca 5. és Erzsébet körút – áthúzódó 1887-ben Ulrich Lajos tervezte és építette ötemeletes eklektikus lakóház. A felső két emeletet 1900 körül került a házra. Homlokzatán átgondolt rend, építészeti nyugalom uralkodik, melyet a tervező a sűrűn ismétlődő egyszerű elemek és az erőteljes vízszintes tagolással ért el. A díszítetlen bejárat zárókövén egyetlen faragott férfifej látható, a földszintet egyszerű fríz zárja.

erzsi16-1.jpg

erzsi16-2.jpg

erzsi16-3.jpg

Az első emeleten szélesebb, a másodikon keskenyebb, kőbábos erkély látható. Az első emelet kiemelt szerepét mutatja a kőborítás is, valamint hangsúlyos párkánylezárása. A második emelet oromzatos, kőbábos-mellvédes ablakait, a harmadik emeleten egyenes záródású ablakok követik. Az ablakok között e két szinten téglaborítást láthatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr678789248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása