A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 12.

2016. április 24. - amier

A sokáig üres L-alakú telken csak 2002-ben kezdtek építkezni, 2003-ra a Wesselényi utcai fronton egy 54 lakással, a Síp utcai oldalon pedig egy 36 lakással rendelkező társasházat húztak fel. A 2003-ban átadott ötemeletes épület tervezője Németh Géza volt.

wess12-1.jpg

wess12-2.jpg

A Síp és a Wesselényi utca között húzódó, L-alaprajzú telken korábban két lakóház állt. A Síp utca 20. szám alatti földszintes házat Záry Károly 1861-ben alakítatta át Pán József terve szerint, majd 1894-ben vásárlás útján Perlmutter Izrael nagykereskedő tulajdonába került. A Wesselényi utca 12. szám alatti telken Hollitscher Mór olajgyártó megrendelésére 1863-ban Hild Károly épített egy földszintes lakóházat, ezt az épületet 1867-ben kötötték össze a Dob utca 13. szám alatti Domián-féle házzal, amelynek terveit szintén Hild Károly készítette el. Az ipari célokat (olajgyártás) szolgáló épületegyütteshez 1873-ban építettek egy kétemeletes toldalékot, amelynek terveit már Stadtmüller József jegyezte.

A Wesselényi utcai kétemeletes épületet és a Síp utcai földszintes házat 1943-ban vette meg a Futura Magyar Szövetkezeti Központok Áruforgalmi Rt. Nyugdíjpénztára, hogy még ugyanabban az évben egyrészt összevonhassák a két telket, illetve, hogy a két épületet helyére egy modern bérházat építhessenek fel. A tervezést és kivitelezést azonban megakadályozta a háború, melynek során az itt álló épület megsérült, 1947-ben csak egyemeletesként állították helyre, majd 1953-ban lebontották.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr938660644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása