A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 23.

2016. március 17. - amier

1891/93-ban Sklenszky (Sklensky) Ferenc építész/építőmester megrendelésére Kerekes Antal építette 4 emeletes eklektikus lakóház a Wesselényi utca (Wesselényi u. 45.) sarkán. Itt félköríves, díszes zárterkélytömb, a második emeleti ablakok felett pedig szemöldök- gyám füzérmotívumos díszítés látható. Ugyanezen a szinten ballusztrádos erkélyek húzódnak. A sarokbérház a félkör alakú zárt sarokerkéllyel fordul a két utca felé, melynek aljában talán már eredetileg is, ahogy ma is gyógyszertár lehetett.

erzsi23-2.jpg

erzsi23-1.jpg

Minthogy az Erzsébet körúton számtalan mozi nyílt, nem lehetett véletlen, hogy az 1910-es években itt a ház legfelső emeletén a Mobil Filmlaboratórium vállalatnak volt egy kisebb laboratóriuma, mely egy lakásban működött. A Mobil-filmgyár különben csak nevében volt „filmgyár". Néhány filmjét Fejős Pál rendezte, előtte pedig néhány kisebb ismeret- terjesztő film forgatását vállalta a Mobil. Braun Károly mérnök, a vállalat tulajdonosának irányításával és kezdeményezésére többek között 1917-ben a Mobil készítette a gyöngyösi tűzről készült filmfelvételt. Nagyobb vállalattá csak a Tanácsköztársaság bukása után alakult, de ekkor is csak rövid ideig – 2-3 évig – és mire Fejős Pál elhagyta az országot, a Mobil is megszűnt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr988490608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása