A mi Erzsébetvárosunk

Izabella utca 2.

2016. március 04. - amier

1891-ben Förster Sándorné megrendelésére Schwartz József tervezte és Novák Ferenc kivitelezte – eredetileg kétemeletes – eklektikus sarokház (Dohány u. 100.). A három oldalról körülépített udvaros bérház utcai szárnyai két-, udvari szárnya egytraktusosnak épült, és zömmel két-három szobás lakásokat tartalmazott. 

izab2-1a.jpg

izab2-3.jpg

Az épület vakolt földszinttel és tagozatokkal, valamint téglaburkolatos emeleti falsíkkal készült, enyhén kiülő sarokrizalitját architektonikus elemek, ill. domborművek díszítik. 2009-ben kezdték el felújítani, ennek során még egy emeletet építettek a házra, felújí- tásra került a kapubejáró és a lépcsőház is. (Bár a kapu mellett már hámlik a vakolat…) 

izab2-2.jpg

A téglaberakásos homlokzatára, hosszú ideje pusztuló díszeire már tényleg nagyon ráfért egy felújítás. Csak hát ez az emeletráépítés. Az új szintet ugyanis egy tetőtér-beépítéssel is megfejelték, egyszerre rontva el a ház és a Rózsák terének összképét.

izab2-4.jpg

A ház 2001-ben még így nézett ki...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr278444574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása