A mi Erzsébetvárosunk

Péterfy Sándor utca 13.

2016. február 27. - amier

Déry Attila építészettörténész monográfiája szerint 1885 körül épült ez az eredetileg 2 emeletes eklektikus lakóház. Eredeti terveket nem őriz a Fővárosi Levéltár, így nem tudni ki tervezte, építette és hogy pontosan mikor, még azt sem tudni, hogy a legfelső emelet melyik évben került a házra. Annyi bizonyos, hogy 1870-ben már állt itt egy földszintes lakóház, melyet Suda János az udvar felé kibővíttetett Buzzi Bódog építőmesterrel.

peterfy13-1.jpg

peterfy13-2.jpg

A homlokzat szimmetrikus a kapu tengelyére, a földszinten több nagyobb üzletportál található, mindegyik íves záródású. Az emeletet osztópárkány választja el, felette balusztrádos ablakkötények, alatta kváderezett falazat látható. Az első emeleti ablakok felett íves szemöldökpárkány, az ablakok keretezése viszonylag egyszerű.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr998423096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása