A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 38.

2015. augusztus 04. - amier

Ezt a Rákóczi úti saroképületet (Klauzál u. 1.) 1897/98-ben Hubert József tervezte és építette dr. Szénássy Sándor megrendelésére. Goldberger Sámuel itt rendezte be „Párisi Nagy Áruház” nevű üzletházát. Az áruházat és több házra kiterjedő raktárait azonban a hazai kereskedelem-történet talán legnagyobb tűzvésze pusztította el. A tüzet a főkapcsoló rövidzárlata okozta 1903. augusztus 23-án, a katasztrófának sok emberáldozata is volt. Az épületet ugyan helyreállították, de a Párisi Nagyáruházat a tulajdonos átköltöztette az Andrássy útra, és az eredeti Terézvárosi Kaszinó épületében nyitotta újra az áruházat.

rakoczi38-1.jpg

Az épület földszintje és félemelete nagy üvegtáblákkal kialakított áruházhomlokzat volt, míg az emeletek hagyományos falszerkezettel, neobarokk homlokzati architektúrával lettek kiképezve. (Ezek egy része a Klauzál utcai oldalon megmaradt.)

rakoczi38-2.jpg

Az épület a II. világháborúban jelentősen megsérült, és helyreállításakor sajnos igencsak leegyszerűsítve rekonstruálták a homlokzatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr357677836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása