A mi Erzsébetvárosunk

Huszár utca 6.

2015. július 08. - amier

A telektulajdonos, Manó István kívánságára 1884-ben Preisz György tervezte és építette kétemeletes eklektikus lakóház a Munkás utca (Munkás u. 5.) sarkán.

huszar6-1.jpg

huszar6-2.jpg

A ház történetéhez tartozik, hogy 1910-ben már a vágvecsei előnévvel nemesített Wellisch Alfréd (1854-1941) műépítész és építési vállalkozó tulajdonában volt, aki ekkoriban már a főváros nagy ingatlanbirtokosai közé tartozott (25 ingatlannal rendelkezett a fővárosban, elsősorban Angyalföldön). A család tagjai közül különben nem ő volt az egyetlen a nagy pesti háztulajdonosok között, a család majd minden tagja valamilyen kapcsolatban volt az építőiparral, így Wellisch Gyula és Wellisch Sándor építőmesterek is, akik ebben az időszakban közösen szintén birtokoltak 8 házat Budapesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr707611474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása