A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 31/B

2015. június 26. - amier

1936-ban épült ötemeletes lakóház a Damjanich utca és a Hernád utca (Hernád u. 58.) sarkán. Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Ami bizonyos: korábban itt és a szomszédos telken a Magyar Gazdasszonyok Egyletének 1866-ban felépített, majd 1876-ban Dörschug Antal tervei szerint kibővített Leányárvaháza állt.

dami31b-1.jpg

dami31b-2.jpg

Az intézetnek 4 elemi és 4 polgári iskolája volt, a polgári iskolába csak azok léphettek, akiknek az elemi iskolában jeles előmenetelük volt. Akiket nem vettek fel, azok kézi- és gépvarrást, ruha- és fehérneműek szabását tanulták 16 éves életkorukig. Fizető növen- dékeket is felvettek az elemi osztályba 500 korona, a polgári osztályba 600 korona évi fizetése mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr997574170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása