A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 3.

2015. április 30. - amier

Hauszmann Alajos tervei alapján készült eklektikus lakóház, mely 1873/74-ben Hirsch Mihály megrendelésére épült, később pedig Wekerle Sándor (1848-1921) miniszterelnök tulajdonába került. Eredeti kialakítású kapualj és lépcsőház, a kapu felett díszes, báboskorlátos erkély, az udvaron loggia öntöttvas oszlopokkal és egy korsót tartó női alak szobra található. A szobor A. Durrenne Somevoire műve.

dami3-1.jpg

dami3-2.jpg

dami3-3.jpg

dami3-4.jpg

Hauszmann Alajos (1847-1926) a kiegyezés és az első világháború közé eső virágkor egyik legnagyobb építésze volt. Részt vett a világvárossá fejlődő Budapest minden jelentősebb építkezésén, nagyrészükön mint főépítész. Bajor ősöktől származó családban született Budán, szüleivel, feleségével kizárólag németül beszélt.  80 éve alatt saját listája szerint épp 80 tekintélyes megbízása volt, legfontosabb a Budavári Királyi Palota átépítése, amit Ybl halála után nyert meg. De ő tervezte – sok vidéki munkája mellett – Pesten a Néprajzi Múzeumot, a New York palotát és a BME központi épületét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr347415130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása