A mi Erzsébetvárosunk

Cserhát utca 16/18.

2015. április 30. - amier

1897/98-ban Nagy János számára épült szépen felújított, rendkívül gazdagon díszített, a kapu tengelyére szimmetrikus homlokzatú 3 emeletes eklektikus bérház. Tervezőjéről és építőjéről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de nagy a valószínűsége, hogy a tervező – csakúgy, mint a szomszédos háznál – Voltmer Rajmond volt.

cserhat1618-1.jpg

cserhat1618-2.jpg

cserhat1618-3.jpg

Az első és második emeletnél téglaberakásos díszítés, a bejárat felett a második emeletnél és kétoldalt az első emeleten igen díszes, „hasas” korláttal ellátott erkélyek. Hasonló, igé- nyesen megmunkált kovácsoltvas-rács látható a kapun is, sajnos az eredeti már csak az egyik kapuszárnyon maradt meg. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1898-ban kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr377414738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása