A mi Erzsébetvárosunk

Bethlen Gábor tér 2.

2015. április 06. - amier

Volt Izraelita Siketnémák Budapesti Országos Intézetének téglaburkolatos épülete, romantikus és eklektikus részletekkel. 1876/77-ben épült Freund Vilmos tervei alapján, Kauser János kivitelezésében. 1944-ben a német megszállás idején a Zsidó Tanács egyik szükségkórháza működött az épületben a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alatt. 

bethlen_t2-1.jpg
A kórház Dr. Fuchs Dénes, majd később Dr. Biedermann János vezette. A háború után az American Joint Distribution Committee finanszírozta Magyarországi-Zsidó Deportáltakat Gondozó Országos Bizottság (DEGOB) működött itt, majd az épület egészen a 90-es évek végéig a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Tanárképző Főiskola otthona volt.

Ma az amerikai székhelyű McDaniel College nemzetközi gazdasági, politikatudományi és művészeti főiskola magyarországi tagozata található benne. Az épület bal oldalán található az átépítéssel kialakított Bethlen téri zsinagóga. Előkertjében A zsidó munkaszolgálatosok emlékműve (Alkotó: Baráz Tamás, felállítás éve: 2009.) áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr987345628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása