A mi Erzsébetvárosunk

259. A „béke angyalai”

2014. augusztus 29. - amier

Vezér: Mit akarok én? Én akarok maradni az igazgató!
[De milyen áron?]
Hogy-hogy milyen áron? Mindenáron!
(Zenés-táncos Nőnapi Ünnepség a Guvátinál - Kern 2. lemez, B oldal)

Fideszes zűrök választás előtt címmel jelent meg egy cikk a mai Népszavában. Ebből – többek között – megtudhatjuk, hogy a lap birtokába került egy hangfelvétel, mely szerint Vattamány Zsolt újrázni akaró polgármester egyik favoritjának nem éppen kedvence a VII. kerület. Csomor Sándor, az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő (ERVA) Nonprofit Zrt. vezér- igazgatója ugyanis arról beszél valakivel, hogy a városnak ezen a részén "szar a levegő, asztmás vagyok, nekem nem a szívem csücske, én a II. kerületben lakom, ha valaki Budán lakik, utál átjönni a hídon".

vattamany2013_zaszlo.jpg

Vattamány Zsolt kitűzi a székely lobogót a polgármesteri hivatal homlokzatára Budapesten 2013. február 5-én. (Fotó: Marjai János / MTI)

Az írás szerint az ERVA emberei egyébként igencsak közel állnak a Fideszhez, Bajkai István, a vagyonkezelő egyik embere volt az, aki Kövér László házelnök megbízásából kiszorította a kormánypárt erzsébetvárosi listájáról a jelenlegi polgármesterrel csatázó Rónaszékiné Keresztes Mónika alpolgármestert.

A Népszava korábban már megírta, hogy a kerületben még az önkormányzati választáson való induláshoz szükséges ajánlásokat sem kezdték el gyűjteni a fideszesek, mert sem elfo- gadott jelöltek, sem lista nem volt. Végül Bajkai a "béke angyalaként" hétfőn leült tárgyalni a polgármesteri posztra vágyó Rónaszékinével, hogy közölje vele, nemhogy polgármester- jelölt nem lehet, de a kompenzációs listát sem vezetheti. Azt Bajkai vezeti, Rónaszékiné emberei pedig csak előnytelen körzetekben állhatnának rajthoz október 12-én.

Az alpolgármester ezt megtudva közölte, hogy ő és az emberei nem indulnak az önkormányzati választáson, de hűségéről és bizalmáról biztosította a párt vezérkarát. Erről kedden levélben tájékoztatta a Fidesz elnökségét, valamint az országos választmány vezetését. Íme az a bizonyos levél: 

"A Fidesz Országos Elnöksége és az Országos Választmány elnöksége részére

Tisztelt Elnökség!

Az OV. legutóbbi, aug. 21-i ülése után hozzám eljutott, nem hivatalos, szóbeli döntése alapján úgy értesültem, hogy Erzsébetváros polgármester jelöltje Vattamány Zsolt lesz. A kompromisszum jegyében a körzetek, illetve a kompenzációs lista összeállítása eredetileg, a második ÖVEB ülés előtti elnökségi döntés alapján az én feladatom lett volna. Bár írásbeli felkérést erre nem kaptam, felállítottam egy csapatot, és ők becsületesen dolgoztak terepen egész nyáron.

Ez az elképzelés tovább módosult. Az augusztus 21-i választókerületi elnöki ülés után azt az információt kaptam, hogy a 12 egyéni körzet felállítása, a polgármester jelölttel és velem megegyezve, fele-fele arányban történik majd.

Az OV ülése után Kósa Lajossal telefonon beszéltem, tőle értesültem a további döntésről. A polgármester jelölt személye mellett arról is, hogy a testületi többséghez szükséges 8 ,,befutó” körzetben indulók arány - megoszlása 5/3, a polgármester javára. Három név is elhangzott, amit dr. Bajkai István javasolt az általam felépített és neki bemutatott csapatból, állítólag Kubatov Gábor pártigazgató ezt velem egyeztette. Az ajánló ívek gyűjtése elkezdődött, de hozzám semmilyen hivatalos, végleges lista nem érkezett, egyeztetés velem nem történt.

Augusztus 25-én, saját kezdeményezésemre ültem le újabb, immáron hatodik alkalommal dr. Bajkai Istvánnal beszélni, aki saját elmondása szerint Kövér László házelnök úr megbízásából, objektív, külsős szempontból a ,,béke angyalaként” tárgyal velem. Ismeretségünk csupán néhány hetes, őt korábban nem ismertem, bár kiderült, immár második éve dolgozik az Erzsébetvárosi Vagyonkezelőnél.

Minden alkalommal, az OV. Elnöke iránti bizalomból, őszintén beszéltem vele elképzeléseimről, válaszoltam kérdéseire.

Tegnap jelezte, számomra megdöbbenést okozva, hogy az erzsébetvárosi kompenzációs listát ő vezeti. Az általa javasolt három ,,emberem” kerülhet csak egyáltalán a listára, így az arány 9/3, és mindhárman a legelőnytelenebb körzetekben. Az általa összeállított lista szóban hangzott el, kérésem ellenére sem kaptam meg tőle, legalább email formájában. Az ügyvéd úr, tegnap esti, illetve ma reggeli, a jelöltekkel folytatott ellentmondásos telefon beszélgetései után, fontosnak érzem, hogy közvetlenül foglaljak állást az eddigi történésekkel kapcsolatban.

Az Országos Elnökség elé nem került olyan erzsébetvárosi lista, melyet velem bárki egyeztetett volna. Vattamány Zsoltot próbáltam, de nem tudom elérni. Az alapján, ami tegnap szóban elhangzott, nélkülöz minden kompromisszumot, meggyőződésem, hogy nem szolgálja a Fidesz érdekeit, sőt számomra kifejezetten megalázó.

Szeretném azonban világossá tenni, hogy az Országos Választmány döntését, bár nem könnyen, de a szervezet érdekeit, illetve a kampány menetét nem veszélyeztetve elfogadom, azzal szembe menni nem kívánok.

A részemről elfogadható kompromisszum csupán annyi, hogy az érintett három jelölt ( Hack Angelika, Szelle Gábor, Bódi Gábor) a jelen körülmények miatt nem szeretne jelöltként szerepelni a listán. Minden általam felelősen átgondolt jelölt , vagy egyáltalán nem szerepel a felmerült tervekben, vagy nagyon előnytelen formában. Az ő kérésükre minden helyet átengedek Vattamány Zsolt polgármester jelölt számára.

Ennek ellenére, az Országos Elnökség jóváhagyott döntése alapján, mindannyian segíteni szeretnénk a kampány pozitív kimenetelét, és létrehozni a megküzdött béke állapotát az erzsébetvárosi Fidesz szervezetben.

Szeretném kérni az Országos Elnökség bizalmát, hogy a Választmány elnökségi ülésén felvetettek alapján, bármi legyen is az önkormányzati választás helyi végeredménye, alapjaiból felépíthessem, új emberekkel az erzsébetvárosi Fidesz szervezetet.

Hűséggel és bizalommal:
Rónaszékiné Keresztes Monika sk. (Bp. 5. Vk.)

Budapest 2014. 08.26."

***

A Fidesz helyi szervezetét hónapok óta belső ellentétek bénítják, mert a körzet eddigi országgyűlési képviselője, Rónaszékiné Keresztes Mónika és az alig ismert, kis befolyással rendelkező polgármester, Vattamány Zsolt rivalizál egymással. Rónaszékiné a parlamenti képviselőség mellett 2010 óta alpolgármesteri posztot is betöltött. Tavasszal ő volt a párt VI-VII. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje, de vesztett, és kiesett a parlamentből. Ezt követően ismét a kerületre koncentrált, és megpályázta a polgármester-jelöltséget. A hírek szerint Deutsch Tamás, egykori VII. kerületi elnök a polgármester mellett korteskedett, míg Rónaszékinét Pesti Imre regionális pártigazgató támogatta. A szavazáson végül nagy többséggel Vattamány újraindulása mellett döntöttek. A belháború azonban folytatódott, a szembenállók saját önkormányzati listát is készítettek, de mert azokat nem fogadta el a taggyűlés, a támogató aláírások gyűjtését sem lehetett elkezdeni időben. Pont.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr776648085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása