A mi Erzsébetvárosunk

Banksy, reszkess! [301.]

Magyarország nem jogállam.

2023. január 26. - amier

Kétfarkú Kutyapárt: a Kúria szerint
egy szívecskés matrica is falfirka. (24.hu

Az elvileg jogalkalmazó Kúria jogalkotó szerepet vindikálva úgy döntött, saját hatáskörében, a köznyelvben elfogadott jelentésüket átértelmezve újradefiniálja a "fal" és a "firka" fogalmát. A korábbi jelentés idézésénél célzatosan kihagyom a szakirodalmi definíciókat (így az Építészeti Lexikont is); ezek ismerete a jogalkotótól nem várható el.

banksy1.jpg

A Magyar Nyelv Értelmező Szótára 1959–1962:
fal: 1. Téglából, kőből, betonból v. más építőanyagból készült, függőleges síkú épületrész helyiségek elhatárolására, ill. további épületrészek (födémek, tető stb.) tartására...

Magyar Nagylexikon 7. (Ed-Fe), 1998, 667. old.:
fal: 1. az építmények függőleges térhatároló és/v. teherhordó szerkezete...

Britannica Hungarica 8. (EUP–FOK) Kossuth, 2012, 111. old.:
fal: az építészetben az épület külső felületét alkotó, a helyiségeket elválasztó, ill. a födémet tartó szerkezeti elem...

A Magyar Nyelv Nagyszótára (kézirat, idén jelenik meg):
fal: 1. építőanyagból függőleges síkban emelt, teret tagoló, az épületet határoló, ill. az egyes helyiségeket egymástól elválasztó, a tető, es. más épületrészek tartására szolgáló épületelem (felülete)...

Ez eddig ugyebár eléggé egybevág...

Ugyancsak a Nagylexikon (8. köt., 791. old.)
graffiti <ol>: A felületbe karcolt rajz, falfirka. Az intézményes művészet számára nem elfogadott jelekből, kifejezésekből alkotott, vizuális és/v. nyelvi elemekből álló kompozí- ció, amelyet többnyire névtelen személyek v. csoportok közterületeken, falakon és egyéb felületeken hoznak létre. Maradványai antik római épületekről is fennmaradtak...

No de mostantól minden idegen vagyontárgy fal. Minden, amit ráteszünk, firka.
fal: bármely köz- vagy magántulajdonban lévő idegen vagyontárgy felülete
falfirka: minden, ezen a felületen engedély nélkül létrehozott változás

[A] falfirka esetében közömbös a vagyontárgyra felvitt ábrázolás tartalma, mibenléte, célja, hiszen önmagában a vagyontárgy felületén való elhelyezés ténye képez minősített esetet.

Ugyancsak jogalkotó szerepében tetszelegve a kúria azt is kimondta, hogy a falfirka akkor sem politikai véleménynyilvánítás, ha politikai plakáton helyezik el. Ráadásul ez és csak ez a cselekedet akkor is bűncselekmény, ha az okozott állományromlás nem éri el a szabálysértés fölső értékhatárát (50 ezer forintot).

Nagyon érdeklődve várom, melyik lesz az a szervezet, amely az alkotmánybírósághoz fordul emiatt, és mi lesz annak véleménye erről az elképesztő justizmordról.

Fügedi Ubul

P.s.: Csak hogy teljesen világos legyen: ha a kúria valóban így döntött (bizony mondom, nehezemre esik elhinni), akkor a járda járófelülete is "fal", és a kétfarkúak négyszínfes- tése is firka, tehát bűncselekmény. Az úttest is "fal" — tehát ha festék helyett aszfalttal meg lángszóróval mennének ki, és befoltoznák a kátyút, hát az is bűncselekmény lenne. A jogegységi határozat miatt a bíróságok kötelesek lennének kötelezni őket, hogy saját költségükön állítsák helyre a kátyút. Egyúttal elvennék az erkölcsi bizonyítványukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1018035026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása