A mi Erzsébetvárosunk

Update a Keleti pályaudvarról [207.]

2022.03.11 reggel 8 órakor a háború 14. napján.

2022. március 11. - amier

Az alábbi bejegyzést Hamar Dániel írta ma reggel a közösségi oldalán, és a nap folyamán többen elküldték nekünk azzal, hogy tegyük fel ide a blogra, hátha így többekhez (és az illetékesekhez) is eljut. A fotó és a cím is tőle van.

menekult_keleti.jpg

Este kilenctől voltam a pályaudvaron reggelig. Leginkább az emberek fuvarozásában segítettem. Amit tudni kell:

  • Érdemben csak a Máltai szeretetszolgálat van kinn.
  • Három padon ülnek az önkéntesek, saját laptopjukkal és megfeszülve dolgoznak. Vezetővel, koordinátorral nem találkoztam. Egymást tanítják be. A váróban nincs olyan hideg mint kint, de meleg sincs.
  • Az egész úgy néz ki mintha a pályaudvar tele lenne hajléktalanokkal.
  • Mindenhol szemét, éjfélkor a frissítő stand is bezárt tehát teát nem lehetett kapni.
  • Rengeteg rendőr, akik segítőkészek és kedvesek.
  • Több órás sor a jegypénztárnál.
  • Pár hőgomba és padok.
  • 6 toi-toi.
  • 3-4 BKV busz melegedni.
  • Én találkoztam vagy 10 ukránul beszélővel. Lenyűgöző volt a munkájuk és a kitartásuk.

Összegzem: A helyzet tragikus és alkalmatlan ennyi menekült fogadására. A Toi-Toiok állnak a húgyban. Az emberek leülni és lefeküdni se tudnak és gyerekek kell, hogy éjszakát kint töltsék. Senki nem felel a területért, tehát nincs ott egy koordinátor, aki felméri, hogy miképp lehetne ezen javítani. 4-6 órás sorbaállás volt éjfél és 4 között. Brutális volt látni. Egy anyuka a kezében tartva a gyerekét zokogott hogy ő nem bírja tovább. A legtöbben a hidegben úgy állják ki ezt a sort hogy 3-4 napot utaztak előtte.

A keleti melletti parkoló lezárva. Ismétlem, lezárva. Tehát mi, azok akik próbáltuk hozni vinni a családokat, nem állhattunk meg. A kérés hogy 3 utcával arrébb álljunk meg. Ha megpróbáltunk odajött egy rendőr hogy ne. Egy ponton megkérdeztem, hogy normális vagy? Aztán ő is idegesen felelt, hogy a seggfej feletteseinek a döntése, ő nem tehet mást. Tehát a parkoló üresen áll. De végén behajtottam folyamatosan a behajtani tilos részbe és a rendőrök se szóltak. tudták, hogy baromság

A legszomorúbb azt volt látni, hogy emberek, akik végig tolták ezt az éjszakát, a hidegben, ácsorogva, gyerekkel, reggel futottak a vonathoz. Azt se tudták hol vannak. Jól jött volna pár önkéntes, aki csak az irányításban segít.

Egy szó, mint száz ez így nem mehet tovább. Ez ránk magyarokra, budapestiekre nézve szégyen. Lehet, hogy olyan napszakokban amikor nem nagyon jönnek vonatok a dolog jobb. De az éjszaka brutál volt. Majd két millióan élünk itt és szerintem a legtöbbünk nem tudta, hogy néz ki a pályaudvaron egy éjszaka

Pár dolog, amiben tenni lehet és tenni kell:

  • Ha tudtok este-éjjel gyertek önkéntesnek. A laptopos szálláskiválasztáshoz és a fuvarhoz kell ember.
  • Ha picit is értesz a szervezéshez, projekt manager vagy, akkor a legtöbb amit tehetnél, hogy kijössz és átveszed az irányítást, ahol csak lehet. Amíg nincs kint az FELELŐS. Aki ránéz arra ami van, legyenek a padok, a táblák, a szemét, a kaják, az önkéntesek, a telefontöltő-állomások, a toi-toi és azt mondja ez így nem jó és felelősséget vállal hogy megpróbálja átszervezni.
  • Bármilyen egyéb segélyszervezet települjön ki ide is, ha tud. Migration Aid, Baptista Szeretetszolgálat Magyar Vöröskereszt.
  • Megkeresni a jegypénztárakért felelős embert a MÁV-nál és nyomást helyezni rá, hogy ne egy kiszolgáló ablakot működtessen éjjel. A több órás sorok a MÁV felelőssége.
  • Bemenni, jelezni a 7. kerületi önkormányzatnál mi van itt. Lónyán, Beregsurányban az önkormányzat dolgozói lógó nyelvvel segítettek. Saját autókkal, sátrat húzva. Az önkormányzat mit csinál? Hol a polgármester, mert nem láttam kint... A toi-toiok, a buszok, a pár hőgomba kevés... Nevetséges egy önkormányzattól. Egy fesztiválra több dolgot hoznak ki. Érdemes lenne ágyakat, nagy rendezvénysátrat kihozni, kényelmes székeket, orvosokat, gyerekjátékokat.
  • Meg kell keresni a 7. kerületi rendőrkapitányságon az illetékest, aki a parkolólezárást kitalálta és megkérni változtasson a döntésén. MIndezzel együtt annyit kérek, hogy valaki azt is kommunikálja, hogy egy orbitális seggfej.

Ezekkel én is fogok foglalkozni, gondoltam hasznos, hogy ti is látjátok a tenni valók listáját.

Nem fröcsögésből írom, amit írok. Hanem próbálom kifejezni, hogy bárki, aki kint lenne egy éjszaka, feldúltan azt mondaná: tenni kell valamit. Tehát tegyünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5617778164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása