A mi Erzsébetvárosunk

Múltidéző - Bástya mozi, ’50-es évek [84.]

És a Kertész utcai villamos sín

2021. január 13. - amier

A Rákóczi út „békebeli”, századfordulós képe után jöjjön most három – ha nem is olyan régi, de érdekes – fotó ismét az Ilyen is volt Budapest oldaláról. Mindhárom a Lenin (ma: Erzsébet) körúton álló egykori Bástya moziról és a Kertész utcáról készült. Az első, 1956-ban készült képen – az utcaseprővel (?) beszélgető két rendőrön kívül – balra látható a Bástya mozi, jobbra a körút, szemben pedig a Kertész utca, rajta villamos. Igen, villamos.

kertesz1956-1.jpg

Merthogy ekkor még a Kertész utcából egy sínpár futott ki a körútra. 1888-ban ugyanis az utcában megépült a Budapesti Városi Vasút (BVV) első állandó áramfejlesztő telepe, a mai BKV székház udvarán. Az erőműhöz teherforgalmi vágány is épült, amely a körúton csatlakozott a villamoshálózathoz; utasforgalom sose zajlott rajta, és a körút 1959. évi korszerűsítése során szedték fel. (Megj.: A székházat egyébként jóval később, 1926-ban a Beszkárt építette fel, a Kertész utcai szárnyat pedig még később, 1934-ben.)

kertesz1956-2.jpg

A második, 1959-ben készült képen már szemből látható a Bástya mozi – és ha nem té- vedek – egy Warszawa taxi. A mozi előtt még megvan a Kertész utcai sínpár, igaz, hogy már nem sokáig. (A Főtaxi 1955-ben kb. 500 kocsit üzemeltetett, a '60-as évek elején még jórészt ilyenek voltak a taxik, kisebb részt pedig 407-es Moszkvicsok.)

kertesz1956-3.jpg

A harmadik fotó egy évvel későbbi, 1960-ban készült. Jobboldalt, a Dohány utcában akkoriban Ikarus busz (!) közlekedett, a síneket pedig már felszedték a mozi előtt. És ahogy látható, a körút rendezése során már elkezdték kialakítani a mai, Faun-szobros kis tér helyét a ház előtt.

A mozi 3 emeletes, Erzsébet körút 8. sz. alatti eklektikus épülete 1888/89-ben Paulheim József tervei alapján épült a Dohány utca (Dohány u. 49.) sarkán. 1912-ben ennek a lakóháznak a földszintjén működött az akkor még Árpád kávéház, majd mozi. 1921-től már Carmen mozi, amely 1952-ben az államosítás után vette fel a Bástya nevet. A Bástya népszerű, jól működő mozi volt, a rendszerváltás után is a legrentábilisabb budapesti mozik közé tartozott, annak ellenére, hogy legutolsó felújítása 1963-ban történt. Ma már nincs, 1998 körül végleg bezárta kapuit.

BBP

P.s.: A bontásra kerülő Wichmann-házról meg tessék csinálni minél több fotót, legalább fényképeken megmaradjon a ház.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2516388104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása