A mi Erzsébetvárosunk

Múltidéző - Erzsébetváros 1969. [23.]

2020. július 05. - amier

Egy, a VII. kerület nevezetességeit bemutató, több mint 50 éves film került a kezembe. Pontosabban került a szemem elé a Nemzeti Filmintézet oldalán. A filmhíradó 1969 áprilisában készült Erzsébetvárosról, érdemes megnézni. Annak is érdekes, aki már élt akkor, és annak is, aki ezt már csak dokumentumfilmként látja. A négyperces archív felvételen (most tekintsünk el a kornak megfelelő szövegtől) olyan képkockák villannak fel, amelyek már csak az idősebbek emlékeiben élnek.

Például a Király utca itt éppen Majakovszkij utca, névadója a kissé zilált idegzetű szovjet-orosz költő Vlagyimir Majakovszkijt volt. De már a film készítésekor is mindenki egysze- rűen csak Majának hívta, mit sem törődve az agitatív politikai költészet mesterével.

Ezt követően a Rákóczi út – Akácfa utca sarkán egy pillanatra látni az egykori Orient Hotel és Kávéház akkor még üresen álló saroktelkét. Az eredeti épület a világháborúban kapott bombatalálatot, ezért aztán le kellett bontani. És a telek beépítése egészen 1994-ig vára- tott magára, ekkor adták át a ma is itt álló nyolcemeletes, modern irodaházat.

Egy pillanatra feltűnik még az Atheneum nyomda mára már lebontott épülete is az Osvát utca sarkán, majd a New York-palota és az Állatorvostudományi Egyetem. Igen, akkortájt még így hívták… És persze a Fészek Klub meg a Nagykörút is más volt akkoriban.

Nagyon más.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8215983016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pásztörperc 2020.07.06. 00:23:26

Megkérdezik a jereváni rádiótól: igaz-e, hogy Majakovszikj elvtárs öngyilkos lett, és ha igen, mik voltak az utolsó szavai?

— Igen. Majakovszkij elvtárs valóban öngyilkos lett. Utolsó szavai a következők voltak: Elvtársak, ne lőjetek!
süti beállítások módosítása