A mi Erzsébetvárosunk

973. Miféle becsület?

2020. február 09. - amier

Tegnap "Becsület Napja" elnevezéssel neonáci, szélsőjobboldali csoportok emlékeztek meg a Városmajorban arról, hogy 1945. február 11-én a Várba szorított magyar és német csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. A felszólalók a kitörésben részt vevő német és magyar katonák hősiességét méltatták. Eddig maga a hír. Arról azonban még véletlenül sem esett szó, hogy ez a nagy „hősiesség” mibe került Budapestnek. Merthogy a nagyvárosok között Sztálingrád és Leningrád után a magyar főváros ostroma tartott a legtovább a világháborúban, több mint száz napig folyt az értelmetlen pusztítás.

bp_ostroma4.jpg

Kremlben csak hosszas viták után, 1944. október 24-én dőlt el, hogy nem kerülik meg, hanem beveszik Budapestet. Sztálin döntésében komoly szerepet játszott az a feltételezés, hogy Malinovszkij egységei képesek lesznek menetből bevenni a magyar fővárost.

A német és magyar hadvezetés eleinte Budapestet is "nyílt várossá" akarta nyilvánítani, mint pl. Rómát, hogy megkímélje a teljesen felesleges ostromtól. December elején Hitler azonban másképp döntött, és „utolsó töltényig tartandó erődnek" (Festung Budapest) nyilvánította a magyar fővárost, melyet háztól házig kell védeni, parancsnokául pedig Pfeffer-Wildenbruch SS rendőrtábornokot* nevezte ki.

bp_ostroma3.jpg

1944. december 26-án a 2. és 3. szovjet Ukrán Front csapatai Esztergomnál bezárták a gyűrűt Budapest körül és december 30-án megkezdődött az ostrom. A német hadvezetés hiába tett kétségbeesett próbálkozásokat a bekerített helyőrség felmentésére; a gyűrűt nem tudták áttörni, ezzel a főváros sorsa megpecsételődött. Véres utcai harcok után 1945. január 18-án a pesti oldalon megszűnt a német és magyar ellenállás; reggel 7 órakor a németek – teljesen feleslegesen, mert ekkor már a budai oldalon is folytak a harcok – utolsóként az Erzsébet és a Lánchidat is felrobbantották.

Pest eleste után Buda is romhalmazzá és tarthatatlanná vált; február 11-én a bekerített helyőrség egységei megkísérelték a kitörést nyugat felé. Ami azonnal véres mészárlássá vált; az induláskor még közel 30 000 főből mindössze csak 785-en érték el a Bicske hatá- rában húzódó német frontvonalat. (Pfeffer-Wildenbruch és Hindy Iván vezérezredes, a magyar csapatok Szálasi által kinevezett parancsnoka fogságba estek.)

bp_ostroma2.jpg

Azok meg, akik túlélték Buda védelmét, 1945. február 13-án letették a fegyvert. A harcok során – az elesett több tízezer katonán kívül – meghalt még mintegy 25 ezer polgári sze- mély, több mint 52 ezer lakos megsebesült. Az ostrom következtében a főváros közel 40 ezer épületének 27 %-a elpusztult vagy súlyosan megrongálódott; több mint 32 ezer lakás megsemmisült vagy lakhatatlanná vált; és felrobbantották az összes Duna-hidat.

Ezek után hadd kérdezzem már meg: tényleg hagyni kell mindezt neonáci nosztalgiával megünnepelni? A szétlőtt várost, a több ezer halottat? Meg az ostrom alatt is tomboló nyilasterrort, a mindennapos tömeges kivégzéseket, a gettó halottjait? Miért is?

P.s.: Igen furcsa szemszögből számolt be tegnap a kormánypárti Hír TV az úgynevezett „kitörés napjához” kapcsolódó eseményekről – szúrta ki a Mérce: Békés megemlékezővé avatta a kormánymédia a Légió Hungária vezetőjét.

*A budapesti német haderő főparancsnoka, Karl von Pfeffer-Wildenbruch SS-tábornok rendőr volt, harctéri tapasztalatok nélkül. Vállalta, hogy majd ő megállítja a Vörös Hadsereget Budapestnél, noha több német tábornok figyelmeztette Hitlert, jobb lenne visszavonulni a Vértes vonalába. Éppen azért nevezte ki őt Hitler, mert ő volt az egyetlen, aki hajlandó volt Budapestet csatatérré változtatni. Ő, aki korábban Jugoszláviában partizánvadászatban jeleskedett. Aki túlélte az ostromot, a fogságban töltött évek után pedig hazatért az NSZK-ba és viszonylagos jólétben élt 1971-ben bekövetkezett halálig.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1715466636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatárfejű kutya 2020.02.10. 17:39:10

Ez a demokrácia...ha pár száz ember évente egyszer meg akar emlékezni egy számunkra nem tetsző eseményről, akkor hadd tegyék meg.

Ekrü 2020.02.10. 18:05:03

Megnéztem a videót itt az indexen ahogy az antifasiszták nekiesnek annak szerencsétlennek.Nos ,az antifák nácibbnak néztek ki a náciknál...Ajánlom a videót mindenkinek megnézésre:
index.hu/belfold/2020/02/08/becsulet_napja_tuntetes_anifasiszta_szelsojobb_uldozes/

Grimbusz Makszimusz 2020.02.10. 18:30:43

Miféle becsület? El is hiszem, hogy fogalmatok sincs libsik! A hős katonák helytállásáról van szó, arról emlékeztek meg! Számotokra ugyanez a becsületbe gázolás napja, az agybeteg antifák viszik bele a politikát!

élveteg 2020.02.10. 18:42:41

"Ezek után hadd kérdezzem már meg: tényleg hagyni kell mindezt neonáci nosztalgiával megünnepelni? "

Igan pontossan Hagyni kell nem felfújni egy teljesen marginális eseményt amin megjelenik kb 500 ember ( 10 milliós országból ) akik közt külföldiek is vannak Ha nem vernék a habot a balosok meg a libernyákok a kutyat nem érdekelné az egész becsületnap

torró 2020.02.10. 18:46:46

Az én apám ott volt a várban, és ott esett fogságba, de 1 év múltán hazajött. A katona parancsot teljesít, nem mérlegelhet. Ill megteheti de hadbíróság a vége. Háború esetén rögtön kivégzik.

Kampfer 2020.02.10. 18:59:32

"Miféle becsület?"

Afféle, amiről neked gőzöd sincs, te kis hazátlan, senkiházi poszter! Neked kár magyarázni, mert te és a ballibsi fajtád képtelenek vagytok megérteni. Tehát a kérdésed is baromság!

"Arról azonban még véletlenül sem esett szó, hogy ez a nagy „hősiesség” mibe került Budapestnek."

Ugyanabba, amibe Varsónak, Volgográdnak, Moszkvának. És még egy sor városnak a világban. A háború rombolással jár. Vagy neked nem szóltak, poszterke???
Vagy az nem fájt, amikor a XV. USAAF bombázta szarrá a várost, ugye? Az 'pc' bombázás volt, de amikor a védők akartak kitörni, az 'náci rombolás'? Idióta...

"tényleg hagyni kell mindezt neonáci nosztalgiával megünnepelni?"

Igen, bazdmeg! Hagynod kell! Azokat a katonákat is várták otthon és ők is parancsot teljesítve haltak meg. És a fajtáddal ellentétben számukra nem volt ismeretlen a kötelesség és az áldozathozatal fogalma! A céllal nem kell egyetértened, de az áldozatukat megkérdőjelezni rólad és a primitív fajtádról szól!

"A szétlőtt várost, a több ezer halottat?"

Az áldozatukat. Nem érted, mi?

" Igen furcsa szemszögből számolt be tegnap a kormánypárti Hír TV az úgynevezett „kitörés napjához” kapcsolódó eseményekről – szúrta ki a Mérce: Békés megemlékezővé avatta a kormánymédia a Légió Hungária vezetőjét."

Mi volt ebben a valótlanság??? Hm...?
Szánalmas és undorító teremtmények vagytok ti, ez nem vitás! Elnézve titeket, egyre szimpatikusabbnak tűnnek a nácik és a fasiszták! Ha ennyire rühellitek őket, akkor nem lehettek rossz arcok! Te kis poszterke... Ülj vissza a fotelodba és pötyögjél!
Kamp.

ulpius66 2020.02.10. 19:04:26

@élveteg: "Ha nem vernék a habot a balosok meg a libernyákok a kutyat nem érdekelné az egész becsületnap"

Teljesen igazad van!

Az egészet a libernyákok tupírozzák fel, igaz ez kell a "legitimálásukhoz".... mint tanult barátom írta:"ahhoz, hogy antifák lehessenek, kellenek fasiszták is!"

cavalry 2020.02.10. 19:04:54

@Grimbusz Makszimusz: Nem értesz hozzá. Ez nem hősi helytállás, meg becsület stb. Ez egy katonailag értelmezhetetlen művelet volt, a veszteség létszáma is azt igazolja hogy ez egy értelmetlen menekülés volt, - gyakorlatilag mészárlás - 20000 halott, a Normandia partraszállás meg 6000 halott). Ha kitörés lett volna, akkor azt meg kell szervezni, amit a rendőrtábornok nem tudott, mert nem ez volt a szakmája. A gyűrű kijelölt részét át kellett volna törni kívülről, légi támogatás is szükséges arra az időre amíg a hadművelet zajlik. Gyakorlatilag itt nem volt semmi amit a katonai szakkönyvek előírnak ilyen esetre. Azért próbáltak kijutni, mert a fogság nekik nem lett volna kellemes, ugyanis a múltjuk nem volt tiszta (SS egységek voltak jórészt.). Ha simán lelöveti magát valaki az nem hős, hanem gondjai vannak a gondolkodással, - orosz veszteség alig volt.

Ad Dio 2020.02.10. 19:05:22

Liberális világunkban bizony ameddig a többségnek ez nem fáj, bizony "hagyni kell" az ilyen jellegű rendezvényeket. Mert ez így kerek.

nb 1. idén az "antifasiszták" illiberálisabbak viselkedtek a "fasisztáknál".
nb 2. a hazai baloldal épp most bútorozott össze a szélejobbal. Nem hiszem hogy most "időszerű" hergelni ellenük...

ulpius66 2020.02.10. 19:06:30

És mivel DEMOKRÁCIA VAN, ÉS SZABAD VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁS MEG ILYESMI, NEKEM PL. SOKKAL, DE SOKKAL ELLENSZENVESEBB A BUZIK FELVONULÁSA, MINT A "BECSÜLET NAPJA" FELVONULÁS.....

tatárfejű kutya 2020.02.10. 19:12:24

@cavalry: "Ez egy katonailag értelmezhetetlen művelet volt, a veszteség létszáma is azt igazolja hogy ez egy értelmetlen menekülés volt"

Zrínyi Miklós erről tudna neked mesélni:))) Az se lehetett racionálisabb katonai lépés, mégis ezt lépték meg...valószínüleg még az is jobb alternatívának tűnt, mint a megadás.
Reméljük, nekünk sosem kell hasonlót átélnünk, hogy csak 2 katasztrofális lehetőség áll előttünk, megadni magunkat az oroszoknak/törököknek, vagy a biztos halált választva, megpróbálni helytállni;)

cavalry 2020.02.10. 19:15:24

@Kampfer: A "parancs" dolgot itt nem lehet értelmezni. Nem kitörési parancs volt, hanem "kitörési lehetőség", ami nem a katonai kitörési művelet szervezett végrehajtását jelenti ebben az esetben, hanem olyan mint egy turistaúton a szervezett program. Kihirdették hogy mikor indulnak, aki tud jönni - jöjjön. Természetesen az orosz szereplők is megtudták és szépen felkészültek a géppuskákkal. Ment mindenki amerre akart, "majd találkozunk a Pilisben". Ez nem hadművelet volt, (annak vannak kritériumai) hanem kivonulás - öngyilkosság kora reggel). A tábornok nem is adhatott ki ilyen parancsot mert Hitler megtiltotta. Ezt minden katona tudta, hogy az akció NEM hivatalos. Gyakorlatilag a seregtestet a tábornok jogilag feloszlatta, innentől mindenki maga felelt a tetteiért. Lehet hogy ez nektek új dolog (bocs) de ez nem katonai művelet volt, innentől a "hősiesség" - nem értelmezhető. Az együttérzés ettől még lehetséges, tisztelegni is lehet, az előtt aki a háborús tevékenységével kiérdemelte volna stb.

Buchhalter 2020.02.10. 19:19:43

@cavalry: hu.wikipedia.org/wiki/Normandiai_partrasz%C3%A1ll%C3%A1s

tessék baromarc! csak 57200 fő halott a Normandiai partraszállásnál! A másik: az oroszok hivatalosan is elismerték ,hogy az áltlad elenyésző veszteség 85 000 orosz és 12 500 fő román halott katona volt! A kitörök 95% meg katona volt! Szerintem te tapsikoltál volna ,ha ott lettél volna hogy anyád szétrőszakolják a ruszkik és még jól ki is rabolnak.De setét vagy!

cavalry 2020.02.10. 19:22:29

@tatárfejű kutya: Zrinyi az akkori korban szokásos, felszólítás ellenére nem feladott várak esetében az elfoglalt várban találtak lemészárlása helyett, racionális megoldást választott és harcban esett el. Ez tényleg hőstett. Természetesen nem volt semmi eredménye, de nem volt jobb eset, így nem alázták meg, nem kínozták meg stb. Jól döntött. Itt ennek a dolognak is volt ilyen része, kivégezték volna a nagyrészét az SS katonáknak, mert Ukrajnában elkövettek ezt azt. De akkor sem katonai művelet volt ez, pedig azt kellett volna tenniük de jóval korábban amikor még volt rá lehetőség. De nem kaptak rá parancsot illetve engedélyt, - hogy kössék le még egy ideig az orosz erőket. Mindenben van logika valamennyi..

barabasJ 2020.02.10. 19:26:48

@cavalry: Pfeffer-Wildenbruch többször sürgette a főhadiszállást, hogy engedélyezze a megmaradt erők szervezett kitörését. Hitler azonban a teljesen egyértelmű helyzet ellenére sem akart hallani a budai vár feladásáról. A tábornok a Führer parancsával ellenében a kitörés mellett döntött. Február 11-én délután közölte a német egységparancsnokokkal, hogy aznap este nyolckor szervezett kitörést hajtanak végre; három egymást követő hullámban áttörnek a Nagykovácsi és Solymár közötti területre.

Wildenbruch a kitörés kezdete előtt negyedórával 19 óra 45-kor értesítette felettesét, Hermann Balck vezérezredest a 6. hadsereg parancsnokát arról, hogy kitörnek, majd megsemmisítették a rádiót, nehogy ellenkező utasítást kapjanak. A kitörési kísérlet este nyolc órakor vette kezdetét. Máig nem tudni, hogy milyen forrásból, de a szovjetek ismerhették a kitörés tervét, mert annak fő vonalaiban, így többek között a Szilágyi Erzsébet fasor és a Budakeszi út térségében jelentős erősítést vontak össze.

cavalry 2020.02.10. 19:28:18

@Buchhalter: Én nem mondtam hogy baromarc vagy, csak hülyeségeket olvasol össze. Csak a kitörés német veszteségei érdekesek nem az egész ostromé. A Normandia vesztesége nem valós, ha csak a "partra szállás" veszteségeit nézed, NEM az egész hadműveletet hetekig. Nem mindegy mit olvasol. Bár neked mindegy úgy tűnik csak sok legyen. Ki a franc lenne a kitörők között ha nem katona?

Grimbusz Makszimusz 2020.02.10. 19:30:25

@cavalry: Gondolom neked is HET katonai minősítésed van, mint Woody Allennek! Háború Esetén Túsz leszel! Nem baj, az ilyenek dolgoznak a konyhán, meg küldik őket az aknamezőre felrobbanni az értékesebb katonák helyett! :D

Kampfer 2020.02.10. 19:31:20

@cavalry: Csak a korábbi 'szakértésedre' visszautalva:

A kitörést kívülről támogató hadművelet elakadt (de megindították, szervezett volt).
Légitámogatás gyakorlatilag esélytelen volt a Luftwaffe és a M.K.H.L. akkori helyzete és a légifölény teljes elvesztése okán. A kitörést pedig a lehetőségeikhez mérten harcolva hajtották végre.
Az orosz veszteségekről írott baromságaid pedig a rátok jellemző pofátlan és gusztustalan hazudozás! Csak rólad és a fajtádról szól! Ha ott lettél volna a történelmi túrán is, történészi vezetéssel, akkor képben volnál, hogy a ruszkik is többtízezres veszteségeket szenvedtek!

"Nem kitörési parancs volt, hanem "kitörési lehetőség"..." Veled ellentétben én erről nem az ungvárikrisztiánokra és hasonszőrű kispatkányokra hagyatkoznék, hanem pl. @torró: társunk véleményére, ha már az ő édesapja ott volt! Tudod, a felmenőimmel kapcsolatban is szénnéhazudozza magát az a kis g(r)eci ungvári nevű féreg!

"... hanem olyan mint egy turistaúton a szervezett program."

Nos, tudod mit? Ilyen programot kívánok neked is és családodnak is! Na meg az összes kis 'antifának' és famíliáiknak is!

"A tábornok nem is adhatott ki ilyen parancsot mert Hitler megtiltotta."

Amihez szokás szerint nem volt sem lőszer, sem ellátmány, sem erősítés. Vagyis a harctevékenység folytatása ugyanúgy ellehetetlenült, mint Volgográdban, Harkovban stb.

"Lehet hogy ez nektek új dolog (bocs) de ez nem katonai művelet volt..."

Itt nem mi vagyunk, akik számára 'új' dolgok derülnek ki! Talán az lehet számodra újdonság, hogy vannak, akik nem veszik már be a fajtádra jellemző pofátlan és undorító hazugságaitokat és a koszos kis 'ajrópéer' és libsi propagandát!

"Az együttérzés ettől még lehetséges, tisztelegni is lehet, az előtt aki a háborús tevékenységével kiérdemelte volna stb."

Szerintem nagyon kis jelentéktelen senki vagy ahhoz, hogy behatározd, kit és mit lehet tisztelni! Egy biztos: téged és a fajtádat semmi miatt nem lehet!
Kamp.

morph on deer 2020.02.10. 19:32:10

@tatárfejű kutya:
“ vagy a biztos halált választva, megpróbálni helytállni;)”

Helytállni?
Nyilván merő helytállásból robbantották fel a hídjainkat is, nem?

Nem helytállni próbáltak meg, hanem lelépni, megszökni, elmenekülni, netán hazajutni, ha van még hova!
Elmebeteg egy dolog volt, ahogy az egész háború...
Ahogy mindegyik másik is, mielőtt még itt valaki sorolni kezdi!

cavalry 2020.02.10. 19:34:03

@barabasJ: Ezt a történészek írogatták. "A tábornok a Führer parancsával ellenében a kitörés mellett döntött.". Tehát parancs megtagadó volt, nulla támogatást kapott hadműveletei szinten. Ez mint írtam NEM volt kitörés - katonai értelemben. Semmi köze hozzá. De ezt ne vitassuk meg, olvass utána mi az. Ez nem az. Ez kiözönlés. A definíció fontos dolog. A "hősiesség" a katonai műveletekben való helytállásért jár, ez meg sajnos valami más..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:38:19

@tatárfejű kutya: mi meg hadd tegyük meg, hogy megírjuk, megmondjuk, hogy micsoda náci köcsögök! meg mondjuk a kormánynak nem kéne hallgatólagosan támogatnia.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:39:31

@Grimbusz Makszimusz: tök jó lenne, ha te is követnéd a példájukat, és mondjuk hősiesen ellenállnál egy láncfűrésznek! megérdemled.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:41:17

@torró: Budapest ostromakor nemcsak becsületes lett volna, de semmivel sem lett volna veszélyesebb megadnia magát. senki nem lőtte volna le.

kunzoo 2020.02.10. 19:44:58

@morph on deer:
A hídrobbantás a védők részéről ésszerű döntés volt miután Pestet elveszítették. Amikor a ruszkik vonultak visszafelé, ők is mindent elkövettek a németek lassításáért. A rombolás nyilván óriási volt de a háború szabályai szerint logikus.

Anno benne volt a tankönyvekben hogy az elvtársak mennyire kímélték Budapestet. Azért ez megdőlt.

cavalry 2020.02.10. 19:45:56

@Kampfer: "A kitörést kívülről támogató hadművelet elakadt (de megindították, szervezett volt)." Fogalmad sincs az egész dologról, de lelkes vagy. Most komolyan gondolod hogy ha titokban tartották ezt az akciót sőt a rádiózást is letiltották, akkor milyen komoly támogató műveletet lehet megszervezni (parancs ellenére). Ez nem sakk vagy kártya parti. A kitörést támogató külső erőket össze kell vonni, támadó csoportosítást kell az áttöréshez páncélos és légi támogatással stb. Azt meg az orosz légi felderítés észre is fogja venni. Ezért az átmeneti légi fölény nélkül nem sokat lehet tenni. Ha egyáltalán bármi is történt az csak helyi, kis erőkkel végrehajtott erőtlen próbálkozás lehetett, az nem hadművelet hanem csak harc, maximum zászlóalj szinten - az csak arra irányult hogy a már közeledő német elszórt személyi állományt elérje, de nem tudta áttörni az orosz második védő vonalat, mert arra nem volt ereje. Ne keverjünk már össze mindent ez nem számháború .

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:46:27

@Kampfer: figyusz, te kis mongolidióta!

1) ki a jó kurva anyád kezdte azt a háborút?!
2) ki a jó édes kurva anyád mondta, hogy a végsőkig kitartani értelmes dolog. megmondanád, hogy az ellenállástól vagy a kitőréstől mi a jó édes kurva anyád lett jobb?!
3) Magyarország üzent hadat az USÁ-nak, mi a faszt gondoltak, az USA majd segédcsomagokat dobál le háláéból Budapestre?!

olyan kurva sötét vagy, ahogy az egy nácihoz illik. totál selejt vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:48:31

@Ad Dio: Magyarországon a szélsőjobb a Fidesz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:49:17

@ulpius66: jó, akkor legyél halott SS katona, te idióta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:50:59

@tatárfejű kutya: Zrínyi Miklósék sok társával együtt azért csak megvédték Magyarország egyharmadát a végén, te kis idióta! 1945-ben erre Budapesten nem volt esély.

morph on deer 2020.02.10. 19:51:42

@math0:
“ meg mondjuk a kormánynak nem kéne hallgatólagosan támogatnia.”

Ha így megy tovább, jövőre már állami támogatással fogják megrendezni, ne hülyéskedj!
Csak az a kár, hogy a huszárokat elég nehéz lesz majd belesuvasztani, de majd megoldják, mert a viktornak az a heppje.

Az is biztosan ki fog derülni, hogy ezek a szerencsétlenek az “európai keresztény értékeket” próbálták megvédeni a “migráns hordáktól”, - akik ugye nem oroszok voltak, mert azok a testvéreink, hanem szovjetek, - pont mint ő, és azért haltak hősi halált, mert “a németek” elárulták őket, lásd Szabadság téri giccshalmaz...

Fog ez menni, ne idegeskedj...

élveteg 2020.02.10. 19:52:36

"Aki túlélte az ostromot, a fogságban töltött évek után pedig hazatért az NSZK-ba és viszonylagos jólétben élt 1971-ben bekövetkezett halálig."

Sőőőt én úgy olvastam egy az ss történetéről szoló könyvben hogy valami rendőrszövetség elnöke volt

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:52:42

@cavalry: ahogy arra rámutattak, aki a megadás helyett a tuti biztos halált választotta, az valószínűleg olyat csinált, ami előtt nincs mit tisztelegni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:53:48

@cavalry: ahogy arra rámutattak, azok, akik a megadás helyett a biztos halált választották, valószínűleg olyat követtek el, ami előtt nincs mit tisztelegni.

cavalry 2020.02.10. 19:54:54

@Kampfer: "A kitörést pedig a lehetőségeikhez mérten harcolva hajtották végre.". Azt hasznos lenne ha tudnád mi a "harc " fogalma. Az nem puskával való lövöldözés arra a másik ellenséges katonára akit éppen látsz a közelben. Az egyéni akció. A harc az egy szervezett művelet, harcászati egységekkel. Tervek, célok, végrehajtás vezetése kell hozzá, összehangolt tűzrendszer, hadtáp ellátás, segélyhelyek, stb. A harcot menet közben is vezetni kell. Ha azt mondod a katonáknak hogy mindenki menjen Esztergom irányába, és majd Komáromnál van a találkozó, az nem harc, hanem feloszlatott katonai egységek rendezetlen menekülése. Lásd Don kanyar, II. hadsereg az áttörés után, a III, hadtestet fel is oszlatta a parancsnok és menjen ki merre lát.. Na ez volt itt is.

Kampfer 2020.02.10. 19:55:00

@math0: Figyelj ide, ratyimatyi! Te kis brendelmátyás nevű szarképződmény! Mondtam már neked, hogy a legutolsó náci sáros bakancsa is többet ér, mint te és az egész családod a retkes qrvaanyáddal együtt! Továbbá bárkit támogatok, aki az ilyen fajtádbéli büdös kis libsi patkányok nyakát szakmányban roppantja el a bitón! És szívből remélem, hogy egy nap majd te leszel a reggeli hír a kávémhoz!
Szívből remélem, hogy kínok közt döglesz majd kínhalált a jó qrvaanyáddal és az egész tetves családoddal együtt! Egy jó magyar borral a kezemben fogok örömködni, mikor végre egyszer ismét hír leszel országszerte! :-)
Mellesleg, a te fotód tették itt ki nem egy blogon, a te nagyszerű kis 'szereplésed' volt szénnéreklámozva és a te neved ismert itt széles körben, te kis brendelmatyi! Szóval nem kevés ember örömködik majd, ha valaki egyszer szépen beléd fog állni! És úgy lesz, te kis csótány! Bizony ám! :-) Nem én vagyok az első, nem is az utolsó, akik ezt megjósoltuk már neked! ;-) Na, pötyögjél még, te büdös kis retardált génhiba! Aztán szólj a qrvaanyádnak, hogy toljon vissza a sötétbe! Te kis 'g(r)eci'!
Kamp.

- IGNORE -

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 19:56:21

@Grimbusz Makszimusz: no, a kis náci köcsög már megint nem bírt egy kurva érvet se felhozni, csak a szar önlik belőle.

tatárfejű kutya 2020.02.10. 19:59:00

@math0: "Magyarország üzent hadat az USÁ-nak, mi a faszt gondoltak, az USA majd segédcsomagokat dobál le háláéból Budapestre?!"

Tehát az amerikai bomba jó...a német bomba rossz...értem én, te húgyagyú:)))))

morph on deer 2020.02.10. 19:59:54

@kunzoo:
“ Azért ez megdőlt.”

Számomra meg egyik barbár geci sem kedvesebb a másiknál, ez a pech.
Én tudom, hogy miért rombolták le a hidakat, de akkor már csak a klinikai elmebetegek bíztak a csodafegyverben, senki más!
Tehát abban reménykedni, hogy bármilyen pozitív változást is jelent ez nekik a dolog kimenetelét illetően, eléggé ábrándos lelkivilágra vall.
Az hiszem hogy valami fél nap alatt, vagy valahogy így már állt a pontonhíd, amint az oroszok ideértek.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:02:10

@Kampfer: "Ilyen programot kívánok neked is és családodnak is!"

te vagy oda értük, kis köcsög náci! és persze szerinted mindenki hazug, csak te vagy a helikopter, neked higgyük el név nélkül ha hasból hazzudsz dolgokat. szánalmas kis selejt vagy.

Kampfer 2020.02.10. 20:02:59

@cavalry: "Azt hasznos lenne ha tudnád mi a "harc " fogalma."

Téged se a szövegértésed miatt hagytak életben a szülőszobán, mit? Te retardált kis geci! Olvasd el: "lehetőségeikhez mérten"! Ezt írtam. Milyen hadtáp? Milyen logisztika? Ember, semmijük sem volt! Megpróbálták a kitörést. És igen, harcolva tették, te faszparaszt! Nem úgy, mint a fajtád a fotelban, bazdmeg! És igen, ha öt katona egy-egy karabéllyal a kezében küzd, ha azzal a kézben próbálja meg a kitörést, akkor az harctevékenység! Tudod: van többszintű harctevékenység. Alegység-szint, egység-szint, magasbbegység-szint. És ismert az egyéni harctevékenység fogalma is, te faszkalap!

"A harc az egy szervezett művelet, harcászati egységekkel."

Egyéni harctevékenység. Ok? Ennyit kellene ismerned...

Ami még fontos: nagyjából a lőtéri kutyát sem érdekli a fajtád vonyítása, mindig lesznek, akik meg fognak emlékezni az elesett katonákról. Akkor is, ha ez neked nem tetszik. Te emlékezz meg minden nyáron a buzikról, te hazátlan nyomorult!

És megismétlem: ilyen 'programokat' kívánok neked is és a családodnak is!
Kamp.

tatárfejű kutya 2020.02.10. 20:04:59

@math0: "Zrínyi Miklósék sok társával együtt azért csak megvédték Magyarország egyharmadát a végén, te kis idióta!"

Én úgy olvastam, hogy hősi halált halt Zrínyi...aki meghal, az nemigen tud már harcolni...hacsak nem zombi az illető:)))))

De téged sosem fog a hősi halál fenyegetni nyugodj meg, mert az első alkalommal, ha szorult helyzet lenne, elhúznátok innen az első repülővel;)

élveteg 2020.02.10. 20:05:47

"Ezek után hadd kérdezzem már meg: tényleg hagyni kell mindezt neonáci nosztalgiával megünnepelni? A szétlőtt várost, a több ezer halottat? Meg az ostrom alatt is tomboló nyilasterrort, a mindennapos tömeges kivégzéseket, a gettó halottjait? Miért is?"

Miért ?Azért mert neonácinak lenni nem törvényben ütköző, bárki szabadon vallhatja magát nonácinak vagy old school nácinak és mint ilyen élhet a jogával hogy a saját szabadon valott elvei szerint mit minek tart, meg mit ünnepel

cavalry 2020.02.10. 20:16:11

@Kampfer: A te véleményedet (is) tisztelem, csak éppen nulla logika van benne. Nem érted a fogalmakat. Képzetlen vagy. A káromkodástól meg nem jobban igazad. "Megpróbálták a kitörést". Mi van??????? Öt katona maximum egy kocsmából tud kitörni az utcára, hogy ne verjék el őket. Jelen esetben a bekerített erők hadműveletet hajthattak volna végre. HA képesek rá - ezt nevezhették volna "kitörésnek". Mivel egységek már nem voltak, csak maximum alegységek, azokat is lehet kitöréshez szervezni, de NINCS mentség, azt meg kell szervezni, az meg itt nem történt meg. Felbírod fogni végre !!!!! hogy a lövöldözés az nem hadművelet? ****Menekülésnek hívják ami itt történt, de annak is baromság, mert egy magasabb egységek által végrehajtott bekerítést nem lehet alegységekkel áttörni, minden ellátás nélkül. Ez hülyeség, érthető? Aki ezt engedélyezte, az vagy hülye vagy bűnöző, vagy feladta és csináljon mindenki amit akar, de az a haderő feloszlatását jelenti - én máris nincs becsület, meg hősiesség. A tények makacs dolgok és nem attól függenek hogy te mit szeretnél.

Kampfer 2020.02.10. 20:22:09

@cavalry: Figyelj ide, orrtúróbogár! Senki vagy ahhoz, hogy bármilyen képzettségemet megítéld! Egyrészt képzett katonák, másrészt történész-katonák tartották a történeti túrán az előadásokat. És nem, nem a fajtádbéli kis 'ungvárikrisztiánok'! Maradjunk annyiban, hogy egyiküknek elküldtem az előbbi hozzászólásaid, olvasson már bele. Most az előbb írta, hogy másodmagával (katona) csapkodná a térdét, mekkora faszságokat firkáltál, de az volt a véleményük, hogy hagyjalak békén, mert a fajtádat piszkálgatni is kár! Nos, velük értek egyet, egy semmirevaló szar vagy. Szövegértés és helyesírás nélkül. A tények valóban makacs dolgok. Nem voltál ott. Az a szar ungvári sem. Megítélni sem tudod, hogy mi folyt ott. Nagyjából ennyi. Hidd el, ha rólad kellene megemlékezni, csak innék egy jót a kínhalálodra, te patkány! Mellesleg: a becsülethez és a hősiességhez nincs szükség hadműveletre! Nem érted, mi? Te rohadék állat! Szerintem dögölj meg!
Kamp.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:27:04

@Kampfer: "Ilyen programot kívánok neked is és családodnak is!"

te vagy oda értük, kis köcsög náci! és persze szerinted mindenki hazug, csak te vagy a helikopter, neked higgyük el név nélkül ha hasból hazudsz dolgokat. szánalmas kis selejt vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:28:44

@kunzoo: "A rombolás nyilván óriási volt de a háború szabályai szerint logikus."

1) ki kezdte a háborút?
2) miért lenne logikus egy bukott háborút sokáig húzni?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:32:18

@Kampfer: no, ennyit tud egy náci selejt. meg kitörni a halálba, bazdmeg.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:33:18

@tatárfejű kutya: "Magyarország üzent hadat az USÁ-nak"

ebből mit nem fogtál fel, te mongolidióta?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:35:05

@Kampfer: mondtuk már, faszfejkém, a lehetőségeid szerint fuss neki a bekapcsolt láncfűrésznek, és harcolj ellene, ha ez neked hősies harc, te mongolidióta, náci selejt!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:36:15

@Kampfer: felfogod, te kis náci köcsög? ennyire reménytelen helyzetben és módon "harcolni", ennyire cél nélkül, az nem hősiesség, hanem debilség. debilek voltak a kitörők, és te is az vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:37:47

@tatárfejű kutya: "Én úgy olvastam, hogy hősi halált halt Zrínyi...aki meghal, az nemigen tud már harcolni."

én úgy olvastam, hogy mielőtt meghalt, harcolt.

tehát mi a problémád, te kis mongolidióta?! mit nem sikerült felfognod?!

Sir Galahad 2020.02.10. 20:38:30

A kitörési kísérlet kétségbeesett akció volt. Mi utólag már látjuk, hogy értelmetlen is, de akkor és ott a zűrzavarban aligha lehetett felmérni. A katonák nagyrészt kényszersorozottak voltak, akiknek nemigen volt más választásuk, mint teljesíteni a kiadott parancsot. A megemlékezés külsőségei nekem sem tetszenek, de a vörös csillagos emlékmű se tetszik a Szabadság téren, vagy a homoszexuális menet se. Igy aztán egyszerűen távol tartom magam tőlük, de nem is tiltakozom ellenük.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:38:41

@élveteg: persze, csak nekünk meg jogunk megmondanunk, megírnunk, hogy mongolidióta.

kunzoo 2020.02.10. 20:42:03

@cavalry:
A tábornok a védők katonai vezetője volt, azok engedelmességgel tartoztak neki. Az egyszerű baka nyilván nem értesült Hitler elképzeléseiről. Számára az a háború amit az elöljárója meghatároz számára.

Ilyen alapon Zrínyi Miklós téli hadjárata sem katonai tett, ugyanis a császári hadvezetésnek nem voltak ilyen tervei. Attól még Zrínyi katonáinak, no meg a törököknek az volt.

cavalry 2020.02.10. 20:42:18

@Kampfer: és akit te megkérdeztél nagy szagértőt az milyen hatalmas katonai képzettséggel és gyakorlattal rendelkezik? Nyilván sofőr volt a Néphadseregben. Te meg kellemesen kulturált vagy, mint minden ilyen "hazafi". Gondolom Fradi szurkolóként szocializálódtál és rakodó vagy a pályaudvaron. Láttál pár háborús filmet és ennyi. "a becsülethez és a hősiességhez nincs szükség hadműveletre!" Nincs, a kocsmában.

morph on deer 2020.02.10. 20:45:47

@élveteg:
“ bárki szabadon vallhatja magát nonácinak vagy old school nácinak és mint ilyen élhet a jogával ”

Az kifelejtetted, hogy “élhet a DEMOKRATIKUS jogával” - mert ugye el kellett jönnie egy demokratikus időszaknak ahhoz, hogy te - vagy bárki - szabadon náci lehessen!

Hát nem gyönyörű?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:46:01

@Kampfer: na ennyit tud a náci selejt. érv nulla. ezzel biztos nulla embert győzöl meg, illetve mindenkit arról, hogy milyen idióták vagytok, ti nácik.

kunzoo 2020.02.10. 20:47:11

@math0:
Utólag könnyen beszélünk arról, hogy tudhatták volna....A tizedes meg a többiek egyik jelenetében pont arról beszélgetnek hogy nemrég még a Don partján álltak, most meg a Dunáén. Egyébként a német hadigépezet kibocsátása 1944 ben volt a legnagyobb, a minőség is 43-44 ben lett jobb. Német részről hihették hogy van még sansz. Más kérdés hogy az ellenfél ipari teljesítménye még nagyobbat nőtt, de nyilván nem voltak minden információ birtokában.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:47:37

@Sir Galahad: fel lehetett mérni, hogy vesztes háború volt. nem is voltak annyira hülyék, főleg bűnösök akartak kitörni, azoknak meg tisztelet nem jár. hülyéknek sem.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:49:58

@morph on deer: ja, igen, bár a náci élhet a demokratikus jogával, ő az, aki a demokráciával nem ért egyet, azaz olyannal él, amivel nem ért egyet, azaz kétszínű fasz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:51:02

@kunzoo: "nemrég még a Don partján álltak, most meg a Dunáén. "

ja, és az nem esett le nekik, hogy tehát a háború elveszett?!

Kampfer 2020.02.10. 20:51:45

@cavalry: Nem. Nem sofőr volt. És már nem a Néphadseregben. Ha úgy látja, majd reagál esetleg itt neked. De szerintem nem fog...

"Te meg kellemesen kulturált vagy, mint minden ilyen "hazafi"."

A fajtád nem érdemel sem kulturált hozzáállást, sem tiszteletet! Az kapod, amit érdemelsz.

"Gondolom Fradi szurkolóként szocializálódtál és rakodó vagy a pályaudvaron."

Nyilván nem. Ballisztikus ívben szarok a focira, sosem érdekelt. A munkámat pedig nem tudod megítélni. A vélekedésed jelentősége pedig csak hozzád mérhető.

"Láttál pár háborús filmet és ennyi."

Lényegtelen, hogy te mit feltételezel. Abban biztos lehetsz, hogy nálad körökkel értelmesebb, képzettebb és tanultabb szakemberekhez volt/van szerencsém. Megjegyzem, bár nem sofőr volt, de szerintem 'hardverből' lekezel egy magadfajta libsi kis hazátlan pondrót.

"a becsülethez és a hősiességhez nincs szükség hadműveletre!"
"Nincs, a kocsmában."

Hm... Kocsma. Értem én, hogy csak ennyit ismersz a világból, de emiatt anyádnak panaszkodj, vagy az iskoládnak! Te faszkalap...
Kamp.

- IGNORE -

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:56:20

@kunzoo: ez ugye már Horthy kiugrási kísérlete után volt. hogy a faszban hihette bármely értelmes ember, hogy miután feladják Budapestet, azért még meg lehet nyerni a háborút?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:57:13

@Kampfer: ha mindenkit ignorálsz, akkor helyben is leszel.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 20:57:43

@Kampfer: ha mindenkit ignorálsz, akkor helyben is leszel: egyedül a gumiszobában. képzelt szagértőkkel.

élveteg 2020.02.10. 21:02:25

@morph on deer:

"Az kifelejtetted, hogy “élhet a DEMOKRATIKUS jogával” - mert ugye el kellett jönnie egy demokratikus időszaknak ahhoz, hogy te - vagy bárki - szabadon náci lehessen!

Hát nem gyönyörű?"

De Tehát akkor mégis demokrácia van benne demokrtaikus jogokkal amivel élhetek vagyis szabadon náci is lehetek ? Mert én minhta egy folytában az Orbán pokoli dikttatúrájáról hallanám a sirámokat ahol nincsenek demokrtikus jogok ? Szóval akkor hogyan is van ez ? Orbán diktatúra van vagy demokratikus időszak ahol én vagy bárki élhet a demokratikus jogaival hogy szabadon náci lehessen ?

kunzoo 2020.02.10. 21:04:49

@math0:
Nyilván nem azt harsogta a propaganda hogy mindjárt végünk. Egyébként London lakossága is nagyon pesszimista lett miután becsapódtak az első v2 rakéták. Eléggé vereségízű dolog volt. Mondhatnánk azt is hogy a faszba hihették hogy elveszíthetik a háborút?

A franciák elvesztették Párizst, sőt, bukták az egész országukat, De Gaulle hogy a faszba hihette 1940 ben hogy nyerhetnek?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 21:05:31

@Kampfer: ja, és a német Wikipédia is Ungváry Krisztiánra hivatkozik. nekik jó, csak az idiótáknak nem jó.

de.wikipedia.org/wiki/Schlacht_um_Budapest#cite_note-Ungv%C3%A1ry-13

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 21:08:08

@kunzoo: "Egyébként London lakossága is nagyon pesszimista lett miután becsapódtak az első v2 rakéták."

hát az kurvára nem elfoglalás.

"A franciák elvesztették Párizst, sőt, bukták az egész országukat, De Gaulle hogy a faszba hihette 1940 ben hogy nyerhetnek? "

1940-ben nem feltétlenül hihette joggal. de legalább nem szaladt neki a Maginot-vonalnak.:).

cavalry 2020.02.10. 21:08:21

@kunzoo: Az egyszerű baka és a lakosság is értesült Hitler elképzeléseiről, mert folyamatosan szórták a röplapokat és a "végső kitartás" volt a parancs. Tehát pontosan tudta mindenki hogy mi a helyzet. A tábornok nem volt képes ezt a műveletet megszervezni, ez már elkésett akkor amikor a budai hegyeket elfoglalták az oroszok. Egy ilyen terepen, védelemben lévő orosz egységeken gyalog áttörni páncélos támogatással sem egyszerű (lásd 1956 orosz veszteségek városban). De ennek a műveletnek nem volt semmilyen esélye sem. Összesen 3 db páncélozott harcjármű volt, a többi csak PSZH. A tábornok nem parancsot adott, hanem egy olyan tervet, ami 30 fős csoportokra osztott kis alegységek (szakasz) mozgását engedte meg -tehát összefoglalóan lehet ezt "kitörésnek" nevezni, de ez nem a "kitörés hadművelet" hanem csak egy szándék . A magyarok tizede csatlakozott csak, de az is megállt még a városban, nem voltak rá felkészülve sem hogy menjenek, mert 2 órával korábban tudták meg a támadás időpontját. Elfogták az egész vezérkart a közelben. Lehet ezt a dolgot fényezni de nincs rajta mit. Amikor a budai hegyek elestek a dolognak katonai szempontból (hog yki lehet törni esetleg) vége volt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.10. 21:10:19

@élveteg: a náci diktatúrában a náciknak természetesen vannak jogaik, láthatóan egyre több.

kunzoo 2020.02.10. 21:14:00

@cavalry:
Értem az álláspontodat, mondhatnánk kiszivárgásnak a kitörési próbálkozást. Nagy csapattesteket szétlőtt volna a ruszki tüzérség. Visszalőni meg már nem volt mivel.

kunzoo 2020.02.10. 21:15:59

@élveteg:
Felvonult az SA...egy darabig.

cavalry 2020.02.10. 21:24:28

@kunzoo: Ez már jobb lett volna mint taktika. Egyébként eltaláltad a dolgot. Az én házam, ahol születtem a budai vár alatt van. Az öreg lakók mesélték hogy a kitörés után még sok nappal is kis csoportokban elit katonák szivárogtak át az orosz vonalakon éjszaka. A házunkban testőrtisztek laktak , és alagúttal volt összekötve a palotával (a mai könyvtár és múzeum felé). De tömegesen nem lehet átszivárogni egyszerre, mert akkor a védelem aktív. Az oroszok direkt létrehoztak egy második védővonalat ami kifelé is védett és a kitörés jellegű mozgást is figyelte és felfogta. Nem volt nehéz kitalálniuk, hogy ki fognak törni és az irány is egyértelmű volt, tehát felkészültek rá. De tömegesen képtelenség volt több ezer főnek (ha lett volna ilyen csoport) páncélosok nélkül a hidegben gyorsan áttörni 8ellátás nem volt). Jó időben is sok idő lett volna, de akkor meg ha megismerik a kitörés irányát akkor az oroszok (gépkocsikkal stb.) átcsoportosítanak oda erőket és a dolog befullad. Ha két három napig nem történik semmi akkor is megfagynak ellátmány nélkül ennyien.

morph on deer 2020.02.10. 23:35:10

@élveteg:
“ De Tehát akkor mégis demokrácia van benne demokrtaikus jogokkal amivel élhetek vagyis szabadon náci is lehetek ? ”

Mit is írtam?
“ el kellett jönnie egy demokratikus időszaknak ”
Ebben hol szerepel az, hogy MOST demokrácia van?
Eljött, de nem időzött tartósan, annyira semmiképpen sem, hogy mindenki felfogja akár csak a szó jelentését is, sajnos.

Mindenesetre, ahogy te is írtad, jelenleg nem törvénybe ütköző nácinak lenni, de ehhez a törvényhez orbánnak még semmi köze nem volt, csak szólok.
Náciként viselkedni viszont már ma is törvénybe ütközik, jobb, ha ezt is tudod!

Amúgy pedig nem csak demokráciában lehetsz tetszésed szerint náci, de például a nácizmusban is megesik az ilyesmi, most képzeld! De nem csak ott, hanem még az ilyen fasisztoid, a nácizmussal nyíltan kokettáló és titokban szimpatizáló rendszerben is, ami itt most éppen kialakulóban van!

Igen, demokrácia kellett ahhoz, hogy megengedje, hogy te náci lehess, de az már nem a demokrácia, ahol a hozzád hasonlóan gondolkozók vannak hatalmon, - na ugye, hogy ez nem is olyan nehéz?

morph on deer 2020.02.10. 23:37:07

@élveteg:
“ Egy náci diktatúrában van homokos menet ?”

Hát tegnap felvonultál, nem?

Grimbusz Makszimusz 2020.02.11. 06:59:49

@Sir Galahad:" A kitörési kísérlet kétségbeesett akció volt. Mi utólag már látjuk, hogy értelmetlen is, de akkor és ott a zűrzavarban aligha lehetett felmérni."

Ezek kretének ezzel a nem kellett volna kitörni, mert úgyis reménytelen volt dumájukkal! Ilyen alapon a Mohácsi csata is lemehetett volna emberáldozat nélkül, így utólag részemről meg is állapítom hogy biztonságosabb a visszavonulás és előléptetem magam tábori főmarsallnak!

cavalry 2020.02.11. 07:23:17

@Grimbusz Makszimusz: Méltóságos Tábori Főmarsall Úr! Éleslátása meglepő. A Mohács mellett vívott csata gyalogsági ereje magyar oldalon zsoldosokból állt ( a pápa fizette). Ennek egy gondja volt hogy napi díjra voltak jogosultak és a zsákmányra tehettek szert, ha volt. (minimum 6-8000 fő). A király gazdasági tanácsadói így nem tudták javasolni a halogató harcot, a felégetett föld taktikáját, az ellenség folyamatos lovassági támadását, az utánpótlás megsemmisítését stb. - taktikai elemeket. Nem jöhetett szóba az sem hogy megvárják Budán a kifáradt török sereget és ott kivárják amíg félig éhenhalnak majd lecsapnak rá. ez drága lett volna és nem marad a közbeszerzésből pénz. Elébe mentek a pofonnak, és a gyalogságot a törökök kivégezték (aki megmaradt), hiszen elfutni nem tudtak csak a magyar lovasság tudott elmenekülni jórészt. A pénz viszont megmaradt ami jó tud lenni. Kicsit elszámították magukat, van ilyen. A visszavonulás az erők megőrzése miatt célszerű, a bekertítésben való megsemmisülést soha nem javasolta egy katonai szakértő sem. Pedig lehet hogy azok is kretének voltak, és nem lettek főmarsallok pont ezért.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.11. 07:40:28

@cavalry: Akkor szerinted is igazam van, ezek után tovább léptetem magam összfegyvernemi tábori főmarsallá és legfőbb fotelstratégává!

cavalry 2020.02.11. 07:49:49

@Grimbusz Makszimusz: Előljárói javaslatára, eredményes munkája elismeréséül generalisszimusszá nevezem ki. Jöhet egy olyan javaslat, hogy hogyan oldhatták volna meg ezt a gondocskát, hogy minimum 10000 fő kitudott volna jutni az "erődből" még időben. Van egy pár lehetőség, de az ami történt az nem túl eredményes mert ezrelékben mérhetőek a túlélők.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.11. 08:34:15

@cavalry: ." Van egy pár lehetőség, de az ami történt az nem túl eredményes mert ezrelékben mérhetőek a túlélők."

Értem amit mondani akarsz és ez az alapvető probléma a hozzáállásoddal!
Ezek történelmi események, az embernek semmi egyéb dolga velük mint hogy elemezze, összerakja és megjegyezze őket! Utólag kritizálni orbitális baromság, főleg olyan érvek mentén, amik akkor fel sem merülhettek! Baszki, békeidőben, a mostani etikai szabályok alapján egy háborús helyzetet megítélni, azon agyalogni álszakértősködni nevetséges!
Felesleges volt a kitörés, mert nem állt arányban az eredmény az emberáldozatokkal?
Akkoriban az SS egységek sehol, soha nem ismerték a megadást, mint ez köztudomású, a szovjet hadsereg sem a feladásról volt híres, amelyik katona nem ment előre azonnal amikor kellett, akkor a komisszár, vagy egy másik tiszt minden további nélkül agyonlőtte és most nem keresem ki, hogy melyik szovjet marsall mondta, de szerinte egy aknamező legjobb megszüntetésének az volt a módja, ha ráküldött egy lövész zászlóaljat! Úgyhogy egy kicsit más volt az értékrend, eltértek a mai csillámfaszpóni, konchitawurstos széplelkűsködéstől és baszki, biztos forrásból tudom, hogy a harckocsik még a KRESZ-t sem tartották be!

Buchhalter 2020.02.11. 08:36:48

@Kampfer: örülök ,hogy ezt a barom cavalry kiosztottad.Ungvári Krisztián nebezetű söpredék meg engem kitiltott az összevissza hazudozó Rubicon történelmi oldalról.Örülök,hogy tavaly jól pofán csapták és kiesett a fidesz kegyeiből is.Igazi kis történelemhamisító diplomás patkány. Bár az Eltén is egyesek pofára kapják a papírt.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.11. 08:39:44

@cavalry: : Előljárói javaslatára, eredményes munkája elismeréséül generalisszimusszá nevezem ki.

Milyen előljáró, fölöttem már csak a jóisten van, de ha még egyszer előléptetem magam, akkor már azt is kivezénylem az alakulótérre díszlépést gyakorolni!

Buchhalter 2020.02.11. 08:42:11

@math0: ja persze megadod magad és mentél egy marha vagonban Oroszországba. A dédapám így járt.Útközben véletlenül megfagyott. Téged is valaki agyonverhetne annyira hülye vagy katonai dolgokban! Sokan kurvára leszarják a genfi konvekciókat! Lásd a Szíreknél se divat.Megszöksz lelövünk,megadod magad agyonverünk.De történtek már"balesetek" a nagyhatalmaknál is hadifoglyokkal .Lásd: Vietnam,Afganisztán,vagy Irak.Sosem voltál igazi katona ,de pofázni azt tudnál.

cavalry 2020.02.11. 10:33:42

@Grimbusz Makszimusz: Összekevered a katonai elveket a gyakorlat félrevezető eseteivel. Olvass korai katonai irodalmat magyarul (abból ami erre az esetre vonatkozik) és talán világos lesz miről beszélek (az itt megnyilatkozó szagértők reménytelenek, nekik az olvasás komoly kihívás lenne). A rendőrtábornoknak nem volt katonai műveletekben gyakorlata így elméleti képzettsége sem, fogalma sem volt mit kellene tenni, akár egy szakácsot is kinevezhettek volna erre a pozícióra, és Hitler direkt azért nevezte ki őt hogy tartson ki (máshoz nem ért), nyerjen időt, a katonák meg mennek a levesbe, azoknak a harcértéke már nem ért meg egy tál bableveset sem neki (létszámban minimális egységek voltak leharcolva, feltöltés nélkül stb.) . Az utókor igenis kritizálhat, és ezért vannak a szakértők is, hogy levonják a következtetéseket, ezt hívják szakirodalomnak, esettanulmánynak stb. A bekerített egység végrehajtotta a kitartásra vonatkozó parancsot, de amikor elfogyott minden anyag, a további ellenállásnak semmi értelme sem volt. A kérdés az hogy a kiszivárgásnak mondható (30 fős csoportok) és nem kitörésnek definiálható műveletnek volt e értelme. Ha le akarták magukat lövetni akkor szuper volt az elgondolás. Ha élni akartak volna akkor a nullánál több esélyük lett volna a túlélésre, mert azért 14000 embert az oroszok sem lőttek volna agyon ha megadják magukat. 10% megmaradt volna az biztos. Legfeljebb a fogolytáborban vagy a bányában haltak volna meg ami macerás ez igaz. A becsület és hősiesség viszont csak hadműveletért jár, a lövöldözésért 3 tölténnyel már nem. Szerinted ezt a "valamit" melyik katonai akadémián tanítják mint pozitív példát???? mek.oszk.hu/13200/13240/pdf/13240_1.pdf

cavalry 2020.02.11. 10:41:39

@Grimbusz Makszimusz: "Akkoriban az SS egységek sehol, soha nem ismerték a megadást, mint ez köztudomású" ez is tévedés. A Waffen SS is katonai egység, de nem a Wermacht alárendeltségében harcolt, a katonai elveket ugyanúgy alkalmazták a vezetői. Ha visszavonulásra kapott parancsot akkor azt hajtotta végre. Hitler ezt rontotta el, hiába mondták neki a tábornokai hogy a taktikai visszavonulás az nem hiba, hanem lehetőség a kedvezőbb pozíció elfoglalására. Csak Hitler is egy káplár volt, nem végzett katonai iskolákat és vezetési gyakorlata sem volt ilyen téren még gyalogsági sem (magyarul sík hülye volt ehhez a dologhoz). Lásd Sztálingrad, ott is ki kellett volna törni.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.11. 11:03:18

@cavalry: : "Összekevered a katonai elveket a gyakorlat félrevezető eseteivel. "

Nem keverem, hanem éppen ütközetem, a gyakorlat, a valóság szinte mindig a pofájába dörgöli az embernek, hogy az elmélet lófaszt sem ér az elvek már más dolgok, mert az érték, de tudni kell felismerni, hogy melyik meddig tartható!
A vitánk egyébként marhára elkanyarodott attól ami miatt én ide írtam, ugyanis valóban kilátástalan harcot folytattak ott azok a katonák, nem vitatom ezt én sem, nekem az itt megjelenő és ezeket a hősi halált halt embereket és a róluk megemlékezőket fasisztázó gyökerekkel van problémám.
A katonák pedig ha nem adták meg magukat akkor azt kéretik tiszteletben tartani, régen volt már csak történelem aktualitás nélkül, nincs itt senkinek sem joga, hogy pálcát törjön felettük, a félkegyelmű libsiknek meg pláne nincs!

cavalry 2020.02.11. 11:27:34

@Grimbusz Makszimusz: Az eseménnyel kapcsolatban világosan szét kell választani a szinteket, és akkor némi egyetértés lehet a vitatkozók között. 1. A felső szint, Hitler szintje, akik úgy gondolta jogosan, hogy ez az egység a további küzdelmekben már érdemben használhatatlan, de arra jó hogy orosz erőket kössön le Budapest "erőd"-nek nevezett területén. Ez a város pusztulását jelenti, meg a német erők pusztulását is, de nyernek vele pár hónapot ezen a fronton. Őt más nem érdekelte. 2. A rendőr tábornok is tisztában volt ezzel és elvállalta. Nyilván fogalma sem volt mit kellene csinálni, de nem is volt rá szüksége, mert ezt a csapat parancsnokok tudták, hogy adott terepszakaszon mit lehet elérni. Amikor már elrontva a lehetőségeket, elvesztették a Budai hegységet, akkor a kitörés katonai hadműveleti lehetőségét is elvesztették. 3. Innentől már harcászati jelentőségű lett minden döntés, pld elfoglalják e a Városmajort vagy vissza foglalják, stb. A vár tele volt sebesültekkel, nehézfegyverzet nulla, légi utánpótlás már nulla, (kár beléjük), tüzérség nulla. 4. Amikor a kivonulás, elszivárgás, stb. utolsó fázis következett, akkor már egyes harcos szintre csúszott le a dolog, és akkor tényleg egyéni teljesítményen múlt ki mit ér el, nyilván lehetetlen volt egységenként elérni bármit is. A csatornákban nem lehet harcolni. Ne felejtsük hogy hasonló harcok voltak Sztálingrádban is de ott az oroszoknak folyamatos volt az utánpótlásuk a folyón keresztül, itt meg semmi. 5. Azt megítélni hogy egyes katonák mit teljesítettek, lehetetlen legfeljebb egyéni, szájhagyomány és beszámolók alapján lehetne, de meghaltak, így nehéz. Gyakorlatilag lemészároltatták magukat, bízva a menekülésben, aminek nulla volt a valószínűsége vagy csak ezreléknyi. Az okosabbak elrejtőztek barlangokban alagutakban erről tudok, nálunk is ez volt a házunkban. Aki átöltözött és tudott magyarul az megmenekülhetett. 6. *****A kérdés a megítélésük, hogy hősök voltak e, ezt minden országnak magának kell megítélnie a saját katonák részére, tehát a német katonák hősiességét a Németországnak van joga megítélni hogy számukra ez mit jelentett, érdemes e a mai katonai hagyományok között ezt szerepeltetni, vagy nem. 7. Magyar szempontból nekünk ez nem volt előnyös, szétlövették Budapestet és a lakosság is 40000 főt áldozott 2 hónap védekezésért amik Hitlert érdeke volt nem a miénk, ezért nekünk ők nem hősök, vagy ha valaki ezt gondolja az maximum "német"-nek tekintheti magát, és ha egyezik a véleménye a hivatalos német állásponttal akkor érezze ezt. Esetleg érezheti magát fasisztának is ha neki az tetszik, de akkor vállalja fel ezt.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.11. 13:45:50

@cavalry: Látom csak azt az alapvető tényt nem fogod fel, hogy azt, hogy ki a hős és ki a fasiszta, nem ti döntitek el! Véleményem szerint az ilyen és hasonló tiszteletlenségek miatt nagyon ideje lenne szétrúgni a libsik retkes seggét!

cavalry 2020.02.11. 14:00:22

@Grimbusz Makszimusz: Pont ezt nem érted te sem. A "hős" valakinek a hőse. Jelen esetben neked semmi közöd hozzá, illetve pont van, csak a másik oldalon. Mond már el hogy neked mint vélhetően magyar állampolgárnak milyen érdeked fűződött vagy fűződik Budapest szétlövetéséhez, amikor annak magyar érdeke nem volt. Horthy Miklós kormányzó is pont ezért akart ebből a háborúból már kimaradni. Aki tehát ezt a pusztítást üdvözli és kívánatosnak tartotta vagy tartja az nettó fasiszta amellett nemzet áruló és idióta is. Felfogod mibe került ez a 2 hónapos ökörség? A számlát a magyar nép fizette ki. Egész gyermekkoromat a romok között éltem át, hetente lőszerekkel és fegyverekkel játszottunk (robbantgattuk őket) és találtunk havonta egy hullát a várban (itt laktam mellette). Két gyermekkori barátom robbant fel akna miatt. Katonailag nem érted a dolgot rendben van, az képzettség kérdése. Mi a franc közünk van nekünk pár öngyilkos meneküléséhez, ez az ő dolguk nem a miénk. Még tiszteljük is őket hogy sikerült szétcseszni a fővárost? Ki az az idióta aki ezt nem látja át. A libsi. komcsi, faszságokat ebből felejtsd ki. Te döntöd el ki a hős és ki a fasiszta, ne röhögtess.

Buchhalter 2020.02.11. 14:41:50

@cavalry: szerintem értelmetlenül szájkaratézol és gázolsz bele mások érzelmeibe.Olyanokon rúgózol ,aminek nincs értelme.Kész ,megtörtént.Kegyelettel emlékezzünk meg az elesett katonákról.Akármelyik oldal ,akármelyik nációja volt. A II Világháború arra jó volt ,hogy felső és alsó szinten a harcokban részvevő nemzeteket visszafogja egy újabb vérgőzös elmefutamtól ,aminek a haszonélvezője pár tízezer szemétláda lenne ,aki degeszre keresné magát a hadianyag szállításokkal.Hála ég a politikai galeri is tisztában van vele.Egyszerű példa : Törökország az I világháborúban 30 milliós lakosság mellett zokszó nélkül beáldozott 650 ezer halott katonát.Ma már évi pár száz halott a limit.Ha netán Szíriában pár hónap leforgása alatt meghalna 2-3 ezer török katona az a mindenkori Török kormány gyors borítékolt bukása lenne.Vietnám ás Afganisztán is bukást hozott az akkori USA és Szovjet kormánynak.Pedig mindössze 60 ezer amerikai ill 29 000 orosz katona esett el cirka 10 év leforgása alatt.A média ilyen szempontból jó fegyver lett a militáns buzi galeriknak.

Grimbusz Makszimusz 2020.02.11. 14:50:05

@cavalry: . A "hős" valakinek a hőse. Jelen esetben neked semmi közöd hozzá, illetve pont van, csak a másik oldalon.

Milyen másik oldalon Magyar vagyok azok is azok voltak, a németek a bajtársaink, egyszerű ez! Neked másik oldal, gondolom a hozzád hasonló pár tucatot szabadították fel az oroszok, de én meg a te érzéseidet szarom le! Budapest szétlövése pedig egy dolog, de ez van, mindent meg kell próbálni Egert sem túl nagy esélyekkel védték anno, de szerencsére azok sem hozzád hasonlóan gondolkodó férgek voltak!

cavalry 2020.02.11. 15:20:37

@Grimbusz Makszimusz: Nem hinném hogy sértegetést is bele kellene vinni a vitába, ezt gondolom élőben nem tennéd, mert udvarias vagy :) A tények makacs dolgok mint tudjuk, 30000 magyar volt a várban kb az adatok szerint, ebből 2000 indult el a németekkel, de még a vár környékén visszafordult amikor látták hogy mi a helyzet. A németek csak 18.00 kor szóltak a magyaroknak hogy 20.00 kor van az indulás, ennyire vették komolyan a bajtársiasságot és a bizalmat ami egyébként sem volt szokásuk (lásd Don kanyar). szóval a francot vagy - magyarként - érdekelt ebben a kivonulásban (nem kitörés ezt már kifejtettem, akkor sem ha szeretnéd). kb 20-25 magyar jutott ki -ami dicséretes teljesítmény, a többinek nem volt fontos. Szóval Budapest neked ennyit jelent a 40000 magyar halottal együtt (legalábbis ennyiről tudunk volt az 60000 is, akire rádőlt a ház azt meg sem találták vagy ha igen nem tudták azonosítani). Mi is találtunk egy tucat hullát (csontot) a vár alagutaiban barangolva. Fasiszta vagy érzéseid szerint, csak próbálod titkolni? Ha volksbundista volt a családod akkor még meg is értem. Ennyi.

Buchhalter 2020.02.11. 16:14:04

@cavalry: a várban elfért 30 000 katona? Azt hogy? Egyre jobban égeted magad koma.Szerintem most hagyd abba és távozz angolosan.

cavalry 2020.02.11. 16:20:15

@Buchhalter: Örömmel hallom hogy körbejárod a katonai temetőket, angol, amerikai, orosz, román német, stb. mert a kegyelet az fontos kérdés az életedben. Itt nem erről van szó, hanem arról hogyan minősíthetőek azok a kemény férfiak akik elindultak a hidegben lelövetni magukat.

cavalry 2020.02.11. 16:26:44

@Buchhalter: Egyrészt én ott laktam, ismerem a várbarlangot gyerekorom óta. A gimnáziumban idegenvezető is voltam amikor megnyitották. Most is megtekinthető a Hadik szoboról délre van a bejárat. hatalmas barlang, a járatok hossza sok kilométer, komplett kórház is van bent - az is látogatható. Kb 10000 sebesült volt bent.. Vannak egyéb kiépített bunkerek is, az Alagútnál is van bejárata (Horthynak is volt kifejezetten egy vezetési pontja több szinten a várhegyben). Van sok minden más is amit nem tudhatsz. De 70000 volt a kezdetekkor a létszám kb később ez leolvadt 50000-re és 20000 volt a kivonuló létszám, saccra (nyilván sok ember kimaradt, magyarok sebesültek stb.). Ha valamit nem tudsz akkor ne legyél annyira határozott inkább kérdezz - az nem szégyen. napitortenelmiforras.blog.hu/2016/02/16/interju_a_tabornokkal_karl_pfeffer-wildenbruch_a_budapest-erod_parancsnoka

Grimbusz Makszimusz 2020.02.11. 17:08:13

@cavalry: Nem hinném hogy sértegetést is bele kellene vinni a vitába, ezt gondolom élőben nem tennéd, mert udvarias vagy :)......................

Te meg gondolom a szmájli alapján jó izmos és minimum fekete öves vagy! Most látatlanban is megijedtem! Egyébként most az egyszer egyetértünk, így valóban nem sportszerű sértegetni valakit, hogy nem tud elégtételt venni, vagy azt megkísérelni, de aztán jól megveretni magát még ráadásul! Na jó, nem szemétkedek, ez túlzás volt tényleg, csak hát egy határon túl nem jól tűröm a fafejűsködést!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.11. 19:40:19

@Buchhalter: a kitörésnél nagyjából mindenki meghalt. nem véletlenül. azért vagy náci, mert idióta vagy. az én nagyapám egyébként túlélte.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.11. 19:41:17

@Buchhalter: úgy értem, a nagyapán a hadifogságot élte túl, nem a kitörést. nem volt hülye, mint te.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.11. 20:06:05

@Grimbusz Makszimusz: akik nem megadták magukat, hanem az ostoba kitörést választották, azok, mint elhangzott nagyrészt németek, és bizony - minő meglepő - nácik voltak. még a németek se tisztelik őket, még a németek is hülyeségnek tartják a kitörést, akkor te mi a faszt tisztelsz egy ekkora ostobaságon?! ja, azért, mert te is mongolidióta vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.11. 20:13:00

@Grimbusz Makszimusz: "azt, hogy ki a hős és ki a fasiszta, nem ti döntitek el! "

persze, majd ti fogjátok eldönteni, a kis selejtes kisebbség?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.11. 20:15:27

@Buchhalter: "Kegyelettel emlékezzünk meg az elesett katonákról.Akármelyik oldal"

a faszt! nácikra nem emlékezünk meg külön! örüljön, ha sírja van, oszt annyi!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.02.11. 20:17:16

@Grimbusz Makszimusz: a nácik nekünk, az értelmes többségnek NEM BAJTÁRSUNK, ti pedig, ti pszichopata, selejtes férgek, elmentek a kurva anyátokba!

cavalry 2020.02.11. 22:32:29

@Grimbusz Makszimusz: Az még szóba sem került, hogy a katonai műveleteknél elvárás az egészségügyi biztosítás, a sebesültek szervezett begyűjtése, segélyhelyek, , hátraszállítás, tábori kórház, stb. A várban volt kórház, de oda vissza senkit nem tudtak vinni ez nyilvánvaló. Ha egy viszonylag kis sebesülést is szerzett valaki, de járásában korlátozott volt, nem tudták magukkal vinni járművel hiányában, tehát megfagyott ha nem tudták leadni valahol a civileknek. Az oroszok mindenkit agyonlőttek akit elfogtak, mert ha nem volt hajlandó megadni magát akkor ezt választotta (ez persze tiltott tevékenység). A művelet ellátási szempontból sem volt szervezett, nem volt elég lőszer, nem volt tüzérség hogy a géppuska fészkeket kiiktassák, nem volt felderítés, műszaki csapatok az akadályok elhárítására (pld aknaszedés). Nem volt semmi ami egy hadműveletre jellemző lehet. Tehát ez nem az volt. A vezénylő tábornokot nyakig szarosan húzták ki a csatornából érkezve, a közelébe sem lehetett menni olyan csúnyán nézett ki, amivel enyhén szólva veszített a méltóságából. Egy rendőr ne vezessen hadműveletet, maradjon a kaptafánál - na most akkor ő is hős volt vagy hogy is van ez? Paulus Sztálingrádnál pont hasonló helyzetben a Hitleri parancs ellenére megadta magát és beszüntette a harci tevékenységet hogy mentse amit menteni lehet.

Buchhalter 2020.02.12. 08:49:43

@cavalry: továbbra is baromságokat írsz,barom arcuka .Na csá seggfej,írkálj még.Olvasatlanul törlöm a válaszaid.

cavalry 2020.02.12. 10:33:52

@Buchhalter: Nem vagy egy éles kés a fiókban :)

amier 2020.02.16. 04:36:58

Egy milliós nagyváros esetében azt gondolnánk, hogy nem nehéz fényképfelvételeket találni a település legfontosabb eseményeiről. Budapest ostromára azonban ez egyáltalán nem áll. Ahhoz képest, hogy a várost nem evakuálták és több ezer fényképezőgép-tulajdonos maradt az ostromgyűrűben, a harcok alatt készített felvételek száma rendkívül csekély. Ezt nem magyarázza az sem, hogy a fényképezés nem volt veszélyek nélküli tevékenység, annál is kevésbé, mert zárt helyen készült fotókból is csak alig lelhetőek fel példányok.
index.hu/fortepan/2020/02/15/budapest_ostroma_1945_foto_fenykep_voros_hadsereg_utcakep_romok_ungvary_krisztian
süti beállítások módosítása