A mi Erzsébetvárosunk

969. Pro és kontra

2019. november 27. - amier

Hétfőn, kissé viharosra sikeredett testületi ülésen a képviselők szavaztak a vendéglátó- és szórakozóhelyek éjféli zárásáról. Végül a képviselők a polgármester által beterjesztett javaslatot fogadták el, miszerint egyeztetni fognak minden érintettel, és éjfél után csak az a hely maradhat majd nyitva, amely maradéktalanul megfelel a lakókkal és a civilekkel közösen kidolgozott nyitvatartási rendnek. Végül képviselői módosítókkal Niedermüller Péter előterjesztése még kiegészült konkrétumokkal is, pl. határidőkkel…

testuleti20191125n.jpg

Viharos, indulatos ülésen úgy döntött Erzsébetváros képviselő-testülete, hogy nem dönt a szórakozóhelyek azonnali éjféli bezárásáról, február végéig kidolgozzák, kik kaphatnak felmentést a szabály alól. (via Népszava)

Garai Dóra azonnali zárásról és a tárgyalások ezzel párhuzamos megkezdéséről szóló módosító javaslatát pedig a polgármesteri javaslat elfogadása után – okafogyottságra hivatkozva – levették a napirendről. (Megj.: Az eredmény borítékolható volt.)

Garai Dóra, független képviselő

  • Belső-Erzsébetvárosban a lakosság alapjogainak érvényre juttatása érdekében elkerülhetetlen a vendéglátó-üzletek éjszakai nyitvatartásának kibúvók és kiskapuk nélküli korlátozása.
  • A most elfogadott javaslat minimum négy hónap további szenvedés a lakóknak.
  • A lakosság kérését, hogy január elsejétől töröljék el a diszkrimináló rendelet mellékletét a testület félresöpörte, pedig a polgármester és koalíciós partnereinek határozott választási ígérete így szólt: „első dolgom lesz bevezetni az éjféli zárórát, visszavonni a rendelet problémás mellékletét, és ezzel párhuzamosan konzultációt kezdeményezni.”
  • A sorrend a lakosság szemszögéből nem elhanyagolható.
  • A bulinegyedet nem tárgyalták volna hétfőn, ha (ő) nem hozza fel, és végül a beadványát levették a napirendről, hogy a kritériumrendszer ötlete állhasson fel.

Szücs Balázs, alpolgármester

  • Indulatos gyűlésen vagyunk túl, ahol az utóbbi 5 évben a kerületet vezető Fidesz az akkori ellenzékre – vagyis ránk – próbálta hárítani a felelősséget.
  • Végrehajtjuk a kampányban ígérteket, azaz a lakókkal és az érintettekkel együtt olyan megoldást dolgozunk ki, ami mindenkinek elfogadható.
  • Mindezt rövid határidőn belül, pár hónap alatt.
  • Pontosan értjük és látjuk, hogy a jelenlegi bulinegyedes helyzet nem mehet tovább. Viszont nem intézhetjük fideszes módra, önkényesen a komplex problémát.
  • Az éjféli záróra, a radikális hozzáállás nem segítene a problémán. Vajon mit kezdene a kerület és a helyi lakosok azzal a sok részeggel, akit egyszerre dobnak ki éjfélkor az utcára?
  • Radikális megoldások helyett az ésszerű és higgadt tárgyalásban, a valódi konzultá- cióban és a megegyezésben hiszek. Akármi is történik, a helyzet csak javulni fog.

Tehát 2020. január elsejétől nem lesz éjféli záróra, ehelyett egy testület jön létre, amely február 28-ig kidolgozza azt a feltételrendszert, amely a jövőben szabályozhatja azt, hogy melyik kocsma vendéglátóhely meddig és hogyan tarthat nyitva Belső-Erzsébetvárosban. Állítólag áprilisra már meg is lesz.

További szép estét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3815327568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása