A mi Erzsébetvárosunk

900. Múltidéző - Remíz 3.

2019. május 06. - amier

És akkor most harmadszor is a remízről: egy elképesztő fotót találtam a Facebook-on a Damjanich és Bethlen Gábor utca sarkáról (Erzsébetváros (Budapest VII. kerülete) régi képeken). Fogalmam sincs, hogy, hogy hányan tudták, hogy itt egy ilyen, bástyatorony-szerű építmény állt eredetileg – nekem újdonság. Valószínűleg a Dembinszky-, Bethlen Gábor és a Damjanich utca határolta tömbben álló egykori villamos kocsiszín egyik iro- daépülete volt – bár erre nézvést semmilyen információt nem találtam.

dami_bethlen1942.jpg

Damjanich és Bethlen Gábor utca sarka, 1942. (a háborúban megsemmisült)

Az eredetileg itt álló épületegyüttes 1896/97-ben Moravetz József tervei alapján épült. Volt kocsiszín, főműhely, áramfejlesztő telep, sínautógarázs, áramátalakító, majd legvégül 1950-től trolibusz-garázs. Egészen a kilencvenes évekig tároltak illetve javítottak itt trolikat, majd 1997-ben végleg bezárták. Az ezredforduló körül aztán a BKV eladta az ingatlant, a régi csarnokot felújították és ma már bevásárlóközpont működik benne.

A kép előterében a Bethlen Gábor utcában akkor még közlekedő villamos sínei láthatók; a villamos a Bethlen Gábor utca-Bajza utca-Lövölde tér-Színyei Merse utca-Podmaniczky utca-Dózsa György utca útvonalon egészen 1956. október 23-ig járt, ám a forradalom után nem indították újra. (Azonban az utca kockakövei a sínek nyomait egészen 2005-ig, a bur- kolat cseréjéig megőrizték. A villamos vonal története itt olvasható a hampage.hu-n.)

dami_bethlen2016.jpg

A Damjanich utca túloldalán pedig a 16. és a 18. szám alatti két ház látható. Az 1914-ben Bissingen (Nippenburg) Ernő építtette utóbbi gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint manap- ság, viszont a másik még eredeti, 1880 körül épült egyemeletes formájában áll.

dami1618-2.jpg

dami1618-1.jpg

Az épület 1898-ban már Bachruch Károly (1850-1926) tulajdonában volt, aki 1910 és 1917 között a főváros első három virilistája* között szerepelt. A Váci utcai dúsgazdag ékszerész, ötvösműves, udvari és kamarai szállító, 1906-tól királykúti előnévvel magyar nemes és udvari tanácsos a Ferenc József Rend lovagja volt. Óriási vagyonának 9 értékes budapesti házingatlan is a részét képezte.

*A legtöbb adót fizetők listájára felvett személy, aki vagyona alapján, a legtöbb adót fizető polgárként választás nélkül lett a helyi önkormányzat tagja.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr514811114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása