A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 43/45. - iskola

2017. március 27. - amier

Itt működött a közel 600 millióból felújított Janikovszky Éva Művészeti Általános Iskola, 2011. évi botrányos megszüntetéséig*. Az iskola az 1892/93-as tanévben nyitotta meg kapuit, mint hatosztályos elemi népiskola. A leány és a fiú intézmény egy épületben, de külön igazgatás mellett működött.

rotten4345-1.jpg

A leányiskola javára már 1896-ban nagy értékű alapítványt hoztak létre. Az alapítványt az első testület tanítónőjének, Finta Teréznek az emlékére, nővére alapította. Az elemi iskola egyik híressé vált tanulója Benedek Marcell író, egyetemi tanár, akit 1894-ben íratott a IV. elemi osztályba Benedek Elek (1859-1929), korának egyik legnépszerűbb írója.

* A Janikovszky a körzet legfelkapottabb iskolája volt, öko- és drámapedagógiai programja is nagy népszerűségnek örvendett, így minden évben jelentős túljelentkezéssel indultak az első évfolyamok. A 2010-es önkormányzati választáson győztes fideszes vezetés 2011-ben jogutód nélkül megszüntette. A döntést április végén tudatták a 450 fős iskola vezetésével és diákjaival, éppen azután, hogy befejeződött a következő tanévre szóló felvételi időszak. A kerület vezetése a csökkenő gyereklétszámmal magyarázta a döntést. A nehéz helyzetbe hozott szülők azonban inkább politikai indíttatásúnak tartották a polgármester határoza- tát. A Janikovszky bezárása miatt az iskola tanárai, a szülők és a tanulók az önkormányzat előtt tiltakozó demonstrációt is tartottak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2312375197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása