A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér - a „Kádár”

2016. június 01. - amier

A Klauzál tér 9. szám alatti háromemeletes lakóház földszintjén – megbújva a balszélen – található a kerület és a tér nevezetessége, a Kádár-étkezde. A két világháború között a ház aljában egy textilüzlet működött. Ennek a boltnak a helyére költözött be anno Kádár Béla kifőzdéje, aki először csak feleségével főzött sóletet és csirkepaprikást az ismerősöknek és barátoknak, de a hely annyira népszerű lett, hogy a környék legnevesebb konyhájának számított és számít ma is.

klauzal_t9-4.jpg

Egy városi legenda szerint a Kádárt azért nem államosították soha, mert azt hitték, hogy az üzletvezető az akkori belügyminiszter, Kádár János rokona. Pedig nem. A kifőzdét 1957 óta Orbán Sándor vezeti, az étteremben számtalan hazai és nemzetközi híresség megfor- dult már, róluk a falon látható képek mesélnek.

klauzal_t9k-1.jpg

klauzal_t9k-2.jpg

„...a mindössze 35 férőhelyes kis vendéglő, amely nem csak a környék lakói számára fogalom: aki még nem járt itt, nem ismeri Budapestet. A falat híres vendégek fényképei borítják, az asztalokat pedig nejlonterítő, melyen a sótartó és a kenyérkosár mellett szódásszifon is kínálkozik. Az ételkínálat a hagyományos házi koszt keretein belül változatos, nagyon finom és nagyon olcsó. Van például sólet libacombbal, rakott káposzta, főtt marhahús meggyszósszal és más efféle csudák. Málnaszörp is kapható, mint régen a nagyinál.” (Séták a zsidónegyedben, Vince Kiadó)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr488766022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása