A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 38.

2016. február 12. - amier

1910 körül épült 4 emeletes eklektikus, premodernbe hajló eklektikus lakóház. A jó arányú homlokzatú épület az utca méltó része. A fejdíszes kapubejáró és a dúsan faragott kapu felett három emeleten áthúzódó zárterkély, felette nagyméretű oromdísz helyezkedik el. Gazdagon, mégis harmonikusan díszített homlokzat. Tervezőjéről és építőjéről azonban nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

dami38-1.jpg

dami38-2.jpg

Ami biztos: a ház- és telekjegyzék szerint az ingatlan 1906-ban – csakúgy, mint a 36. szám alatti szomszédja – már Baumfeld Zsigmond gabona- és terménykereskedő tulajdonában volt, így nagy a valószínűsége, hogy az építtető is ő volt.

dami38-3.jpg

Levéltári adatok szerint a telek Három Dob utcai (ma: Damjanich utca) oldalára – amely akkoriban még egészen a fasorig húzódott – 1860-ban építtette fel házát Vikus (Wikus) Károly cukrászmester Hild Károly tervei szerint. Ezt a nagyrészt emeletes épületet 1872-ben – miután az ingatlant egy évvel korábban megvette – Leitersdorfer Lipót kibővíttette. Ennek lebontása után épült fel a ma is itt látható lakóház.

***

Az eredetileg kettős telek (Városliget No. 18-19., ma Városligeti fasor 31., 33., Damjanich utca 36., 38.) hosszú ideig Gömöry Károly neves pesti gyógyszerészé volt. Ő két részben vette meg az ingatlant: a 18. számút 1817-ben Kardetter Tamás ácsmestertől, egy másik telekkel együtt 9000 Ft-ért; a 19. számút Johann Samuel Liedemanntól 1821-ben 3500 Ft-ért. A kert 1845-ben bekövetkezett haláláig tulajdonában volt; 1856-ban adták el. Ami még érdekes lehet: Halácsy 1871-es térképén a kettős telek középvonalában még látható egy villának vélhető épületjel is. Ennek elhelyezkedése, és az, hogy a korábbi telkek határvonalára épült, azt sugallja, hogy 1821., a telkek egyesítése után épülhetett. Az építtető feltételezhetően Gömöry volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr968385742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása