A mi Erzsébetvárosunk

475. Sétafika 10.

2015. november 17. - amier

Nem tudom, mit csinálnak. Talán kábelt fektetnek. Mindenesetre elképesztő az a heroikus küzdelem, amit a tavaly októberi átadása óta itt, a Dohány utcai gettó-emlékműnél vívnak.

img_1622.JPG

img_1623.JPG

img_1624.JPG

Még a tavalyi választási kampány hajrájában adták át először a gettó-emlékfalat. Az avatóbeszédek után aztán visszatakarták, mert még csak félig volt kész. Karácsonyra az emlékművet befejezték – de az emlékfal előtt megszűntették az aszfalt-járdát, helyette murvával szórták fel a területet. Kis nyugalom következett, majd húsvét körül a murva eltűnt, helyette az emlékfal elé valami puha, homok-cement keverék került, ezzel "bur- kolták” a járdaszakaszt. Május végére aztán ezt is lecserélték valami nyers, szemcsés betonra. Most épp ezt bontották fel. Kíváncsi vagyok, mi kerül a helyére…

Fedrid Gábor

***

Az emlékfal a valamikori gettófal vonalában épült a holokauszt 70. évfordulójára. Az em- lékfalon interaktív térkép tünteti fel a környék legfontosabb helyeit, ismerteti a városrész történetének főbb eseményeit is, és egy zsoltár is olvasható rajta. „Kár, hogy a fal jelentős részét az foglalja el, hogy ki is állította. Nagyjából akkora felületen közlik ezt, mint a pesti zsidóság történetét élet- és halálkrónikástól.” (Urbanista)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr968086704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása