A mi Erzsébetvárosunk

Garay tér 15.

2015. szeptember 26. - amier

1894-ben Dobránszky Péterné kívánságára épült 3 emeletes eklektikus lakóház a Sajó utca (Sajó u. 1.) sarkán. Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Van olyan forrás, mely szerint Fekete Elek lehet az építő, de ez nem biztos. Ami viszont biztos: a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1892 és 1894 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

garay_ter15-1.jpg

garay_ter15-2.jpg

Téglaberakásos, historizáló homlokzat, oldaltengelyben nyíló díszes kapubejáró, a földszinten több nagyobb üzletportál található, mindegyik íves záródású. Az első és második emeletek között osztópárkány nincs, ezek együtt érvényesülnek. Díszítettségük alapján is ide került a fő hangsúly az épületen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr967839730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása