A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 36.

2015. augusztus 04. - amier

1924-ben épült három utcára (Rákóczi út - Klauzál u. 2. - Dohány u. 33.) néző hatemeletes sarokház, terveit az 1928-ig együtt dolgozó Vogel Jenő-Weidlinger Tibor építészpáros készítette a megrendelő/építtető a Korintusz Építő Rt. volt. Ezt megelőzően a telken előbb egy 1840-ben Pullmann Antal megrendelésére Kasselik Ferenc építette lakóház állt, melyet 1872-ben Heinrich Károly kétemeletesre épített át.

rakoczi36-1.jpg

1912-ben itt működött előbb – a Klauzál utcai oldalon – Szigeti Fülöp APOLLÓ kávéháza, majd 1924-ben – már az új épület félemeletén  – a Bohém mulató. Később a földszinten és az 1. emeleten a Hangya Szövetkezet boltja volt, majd a Lottó Áruház. A szövetkezet II. világháborúban bombatalálatot kapott üzletét 1948-ban államosították, előbb az I. sz. Állami Áruház, 1949-től a Terv Áruház, 1951-től a Minőségi Áruház nevet viselte. Máig ismert nevét a lottó 1957-es bevezetésének köszönhetjük, ugyanis az áruház vezetése megállapodott az Országos Takarékpénztár képviselőivel, hogy a szerencsejáték tárgynyereményeit és vásárlási utalványait kizárólag itt lehessen beváltani.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr167677844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása