A mi Erzsébetvárosunk

Klauzál tér 3.

2016. május 31. - amier

1896-ban Kölbel Ignác vas- és vasáru-kereskedő megrendelésére épült háromemeletes eklektikus lakóház, tervezőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. A Fővárosi Tanács 1985-ben renováltatta az épületet a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat (BUVÁTI) terve szerint, ekkor – csakúgy, mint szomszédjánál – beépítették a tetőteret is.

klauzal_t3-1.jpg

klauzal_t3-2.jpg

Erkélyekkel és stukkókkal díszített, függőlegesen tagolt, téglaberakásos historizáló homlokzat, reprezentatív, fülkés kapualj, lengőajtó.

klauzal_t3-3.jpg

Az épület aljában működött Kölbel híres vaskereskedése és a 6-os számú kocsma, A kocsmát 1909-ben vette át Krát Bernát vendéglős. Az 1949-es államosítást követően az egykori kocsma helyén hordó- és kádkereskedés működött.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr718765566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása