A mi Erzsébetvárosunk

Dob utca 20.

2015. június 25. - amier

A Dob utca és a Holló utca (Holló u. 2.) sarkán álló háromemeletes historizáló lakóházat Türsch Károly nagykereskedő megrendelésére 1835-ben Hild József tervezte és építette, akkor még kétemeletesre. 1870-ben Lőwy Mór a lakóházat háromemeletessé alakíttatta át Pucher József tervei szerint, majd 1891-ben Gerster Károly építésszel kisebb átalakítást végeztetett a Holló utcai szárny ekkor kávéházként működő földszinti helyiségében.

dob20-1.jpg

Az épület többi utcai földszinti helyiségében ekkor boltok működtek, s azok működnek ma is. Az eredetileg a teljes jobb épületszárny földszintjét elfoglaló kávéház terét időről-időre lecsökkentették kisebb üzlethelyiségek leválasztásával. Így ez történt ez az 1891-es, 1931-es és 1940-es átalakítások során is.(A házat 1910 körül megvette az itt élő Lázár József kávés, aki a földszinten 1912-ben kezdte el működtetni a róla elnevezett kávéházát.)

dob20-2.jpg

dob20-3.jpg

Az épület belső tereiben 1931-ben történt jelentősebb változtatás, ekkori tulajdonosai, Grünfeld Henrik, Gusztáv és Ignác a lakások modernizálási és átalakítási munkáit végeztették el Strebek Nándor tervei alapján.

***

Az 1810-es térképek szerint a telken már állt egy U-alaprajzú lakóház, melynek a rajz arányai szerint elég tágas udvara lehetett, a Holló utcában ekkor még kert látható. Halácsy 1873-as kiadású térképén már a mai épület alaprajza látható, a jelenleg itt álló ház egységesnek tűnik, bár valószínű, hogy a telken már korábban álló, Hild által tervezett kétemeletes épületet nem bontották le. Hild 1835-ös lakóházának emlékét őrzi feltehetően a kapualj boltozata, a lépcsőházba vezető ajtónyílás, és talán maga a lépcsőház is, melyeket valamelyest átalakítottak a későbbi ráépítéskor. Talán a különleges, kétudvaros elrendezés is Hild nevéhez köthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr467336894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása