A mi Erzsébetvárosunk

392. Kellenek tanult emberek?

2015. április 22. - amier

Újra a közép és felső iskolákról szólnak a hírek. Az elmúlt 3-4 nap terméséből:

  • A Raoul Wallenberg egészségügyi középiskola igazgatójával közölte a KLIK, hogy megszüntetik az iskolát, tanulóit, tanárait szétszórják hat másik – részben más szakmát tanító – középiskolába. Véleményezzék ezt a „még nem döntést”;
  • A Pécsi Tudományegyetemmel közölték, hogy a miniszter megszünteti a gyakorlóiskolájukat (itt történik a pedagógushallgatók gyakorlati képzése), átadják a klikknek;
  • A Nyugat-magyarországi Egyetem győri gyakorlóiskoláját hasonló módon át akarják adni a klikknek;
  • Az egyetemeken néhány fontos szakot meg akarnak szüntetni, továbbá a rektorok mellé egy vétójoggal rendelkező új tanácsadó testületet akarnak telepíteni konzisztórium néven.

Az érintett intézményekben a tanulók, tanárok, hallgatók, oktatók egyaránt tiltakoznak. A kormány tett néhány látszat meghátrálást, de a lényeg maradna.

diak_emmi3.jpg

Miről szól az oktatás átalakításáról öt éve kezdődött folyamat? A közoktatásból és felsőoktatásból százmilliárdokat vontak ki, sok pénz kell a stadionokra. A közoktatást centralizálták, a KLIK az ország legnagyobb – és működésképtelen – munkaadója. A pedagógusoktól a néhány évre elnyújtott béremelésért cserébe megvonták az önálló- ságukat, megkapták a központi tantervet, a központi egyen tankönyveket, az emelt munkaidőt és a Nemzeti Pedagóguskamara nevű fegyelmező szervezetet.

A felsőoktatásnál a létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek nevezett janicsár- képzőbe úgy terelik a hallgatókat, hogy megszüntetik az egyéb lehetőségeket. Fizetőssé tettek teljes egyetemi karokat (jogász, közgazdász, stb.), szakokat.

diak_emmi2.jpg

Még hosszan lehetne sorolni a történteket, de mi a célja mindennek? A pénzkivonás mellett az látszik, hogy a fid eszes kormány nem viseli el a képzett, gondolkodó, vállalkozó embereket. A már dolgozók százezreit külföldre üldözik, de ők véletlenül sem keletre vették az irányt. A most tanulók életét megnehezítik, a tanítás-tanulás 40-50 éve elavult irányát, módszereit élesztik újjá. Akik meg ezután tanulnának középfokon, felsőfokon, erősen korlátozzák a lehetőségeiket. A tanulni vágyók közül nagyon sokan külföldre mennek, kérdés, hogy visszajönnek-e.

Ez az egész gyalázat rólunk és gyerekeink életéről szól. Néhány Orbán körüli „tanácsadó” ázsiai bér és munkakörülményeket szeretne Magyarországon, miközben a fejlett országok- ban a tanulással értek el eredményeket.

UPDATE: 2015.04.23. 08:32:44
Fejlemény: nem csak a fent említett két gyakorlóiskola szűnne meg, hanem kilenc. (Minden pedagógusképző intézménynek van és szükséges az általános és gimnáziumi gyakorlóiskola.)

Gergely József

***

* Harcolnak, hogy tanulhassanak (Népszabadság) - Többezres tüntetésre készülnek a hallgatók a felsőoktatási szakok megszüntetésére és az egyetemi autonómia csorbítására tett újabb kormányzati kísérletek miatt meghirdetett tüntetésen. Az eltés tiltakozókat nem hatotta meg a felsőoktatási államtitkár műkapitulációja, ezért most az EMMI-nél próbál- nak érvényt szerezni követeléseiknek. Folyamatosan frissített tudósítás.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr857390006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergelyjózsef 2015.04.23. 08:32:44

Fejlemény: nem csak a fent említett két gyakorlóiskola szűnne meg, hanem kilenc. Minden pedagógusképző intézménynek van és szükséges az általános és gimnáziumi gyakorlóiskola.
süti beállítások módosítása