A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 5.

2015. április 02. - amier

A mai háromemeletes, késő eklektikus bérház helyén 1891-ig egy földszintes, 1870-ben Hild Károly építette lakóház állt. A ház építtetője és tulajdonosa akkoriban Helfer Ferenc volt. Ennek helyén épült fel 1893-ban a ma is itt látható, Sziklai Zsigmond és Goldmann Izsó tervezte és építette - a historizmus érett korszakát mutató - lakóház.

erzsi5-1.jpg

A főhomlokzat kiképzése az Erzsébet körút többi házához képest viszonylag egyszerűnek mondható, amelyet az első emeleten egy, a másodikon két erkély tagol

Sziklai Zsigmond 1864-ben született Pesten, halálának időpontja nem ismert. 1887-ben szerzett építész oklevelet a Budapesti Műegyetemen. Tervező- és vállalkozóirodája volt, de az első budapesti mozgóképszínházi engedélyt is ő kapta 1896-ban. Tagja volt az 1913-ban alakult Magyar Művészi Munka társaságnak (Lechner Ödön, Kozma Lajos, Vágó József, Jónás Zsigmond, Málnai Béla, Fémes Beck Ödön, Lajta Béla és Jánszky Béla társaságá- ban). Ő tervezte a Párizsi nagyáruházat, az első önálló áruházi épületet, az ipari szecesszió legelső magyarországi példáját, amely építése idején hatalmas közfelháborodást váltott ki az Andrássy úti bérpalotáktól stílusában és magasságában is igencsak eltérő jellege miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr167295707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziklaimiki 2021.03.18. 12:36:00

Sziklai Zsigmond halálának időpontja ismert: 1937. március 21. 2021. január 15-e óta a Wikipédián is van már életrajza forrásokkal alátámasztva.
süti beállítások módosítása