A mi Erzsébetvárosunk

Almássy tér 15.

2015. április 02. - amier

Az Almássy tér és a Vörösmarty utca sarkán (Vörösmarty u. 2.) álló 18 lakásos historizáló, háromemeletes sarokház 1890/91-ben Alpár Ignác tervei alapján épült (az építtető és kivitelező is ő volt). A ház homlokzatán igényes eklektikus díszítés látható, falán pedig egy emléktábla, mely Alpár Ignác emlékét őrzi, ki több mint harminc éven keresztül itt élt.

almassy_ter15-1a.jpg

almassy_ter15-2.jpg

2005. január 17-én az Alpár Ignác Emlékbizottság ünnepségsorozatot szervezett, melynek első apropójaként az Almássy téren felavatták a neves építész, Alpár Ignác emléktábláját. Alpár Ignác a nagy, reprezentatív középületek mestere volt, ő építette többek között az egykori Tőzsdepalotát, ez ma a Magyar Televízió székháza, a volt Osztrák-Magyar Bank épületét (ma a Magyar Nemzeti Bank), a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székházát (ma a Belügyminisztérium), az Általános Hitelbankét a Dorottya utcában valamint az egykori Pesti Hazai Első Takarékpénztárét - ami ma a Pénzügyminisztérium.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr387265987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása