A mi Erzsébetvárosunk

Madách Imre út 3.

2017. március 18. - amier

1940-ben Martsekényi Imre terve alapján épült 6 emeletes, lapos tetős, vasbetonvázas bérház. Az építtető az Ingatlan Házépítő Szövetkezet, a kivitelező ifj. Dobrovits Ferenc volt. A Madách téri épületegyüttes szerves része, téglaarchitektúrájának folytatása. Elegáns, márványburkolatú előtér márványkeretű, kovácsoltvas rácsú fűtőtesttel, értékes eredeti részletekkel (névtábla, szemetesek, falikarok). Az utcai homlokzat a Fővárosi Közmunkák Tanácsának 1938-ban elfogadott előírása alapján, az 1. és 5. számú épületekkel egységesen kialakított, Wälder Gyula tervei szerint készült.

madach3-1.jpg

madach3-2.jpg

A terület korábban a Király utca 3. szám alatti ingatlan hátsó kertje volt, amelyet 1842- ben építtetett be Majthényi Marianne a budai Jótékony Nőegylet alapító-elnöke Dankó József terve alapján. Az itteni raktárépületekben működött 1936-ig a Lóden Posztógyár Rt. és a Viktória nyomda. Az épülő Madách sugárút miatt a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) megvásárolta a nagyméretű telek keleti végét, hogy itt alakíttassa ki a város új főútját, ill. hogy a Madách tér arculatához illeszkedő, bérházakat építtessen fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1312348591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása