A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 56.

2017. március 07. - amier

Átmenő telken – Erzsébet körút és Kürt utca 13. – álló, 1885/86-ban Korányi Frigyes orvos, akadémikus megrendelésére Czigler Győző tervei szerint épült háromemeletes eklektikus bérpalota. Homlokzata szomszédjánál egyszerűbb, itt nem a díszítések, hanem az architektonikus elemek az uralkodók. Jellegzetessége a sárga téglaborítás, a képszék sávjában pedig a női fejek között füzérdíszek láthatók. 

erzsi56-1.jpg

erzsi56-2.jpg

A kváderezett földszinten 6 íves portál, középen szép faragott fakapu, fölötte a kőbábos erkély alján domborított mintázat. Az épületben működött az egykori, 1890-ben alapított Hunnia gyógyszertár, és a ház lakója volt 1896 és 1913 között, halála napjáig a ház építtetője, dr. Korányi Frigyes.

***

dr. Korányi (Kornfeld) Frigyes (1828-1913) belgyógyász, akadémikus, a modern magyar egészségügyi hálózat egyik kialakítója, a legkiválóbb magyar orvosok egyike. Tehetős orvos családban született. A leghaladóbb, legkorszerűbb tudományos nézeteket vallotta, kezdeményezéséhez fűződik a népbetegségnek számító tüdővész elleni védekezés, és neki köszönhető a budakeszi tüdőszanatórium létrejötte. Érdemeiért 1884-ben nemesi címet, 1908-ban pedig bárói rangot kapott, 1891-ben a főrendiház tagjává választották. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet ma az ő nevét viseli.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4912319177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása