A mi Erzsébetvárosunk

Vörösmarty utca 12/A

2016. október 26. - amier

1887-ben – mint annyi más, befektetési szándékkal épült ház a környéken – Hubert József és Móry Károly tervei alapján épült 2 emeletes eklektikus bérház, mely erős hasonlóságot mutat a mellette álló 12/B. sz. házzal. Persze nem véletlenül. Az építkezés kivitelezője is Hubert és Móry közös cége volt, a terveket Hubert József írta alá.

vorosmarty12a-1.jpg

Hubert József (1846-1915?) és Móry Károly építőmesterek alkotta páros a legtermékenyebb alkotók közé tartozott, elsősorban Budapesten és Pozsonyban építettek. A Pozsonyban született Hubert József Zürichben végezte tanulmányait, korai munkái, az újpesti református templom (1878); a pozsonyi Neustadt-i templom, melyet Rumpelmayer Frigyessel tervezett 1884-ben, valamint ez a Treichlinger-féle háromemeletes bérház a Rákóczi úton. Móry Károllyal társulva igen foglalkoztatott tervező-építőmesterré vált az 1880-as évek közepétől.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8211839573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása