A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 62.

2016. október 26. - amier

1897/98-ban Szirch Antal lakatosmester (később gyáros) kívánságára épült 4 emeletes eklektikus lakóház a Hársfa utca (Hársfa u. 2.) sarkán. Három emeleten áthúzódó zárt sarokerkély, gazdagon tagolt, félkörívvel lezárt eredeti asztalosszerkezetű bejárati kapu. És bár tervezőjéről, építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1896/97-ben kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

rakoci62-2.jpg

rakoci62-1.jpg

rakoci62-3.jpg

Itt – a Hársfa utca 2. alatti telken – alakult meg Kanitz Manó pesti kereskedő javaslatára 1846-ban A budapesti kereskedelmi nyugdíj és betegápoló egyesület, mely célul tűzte ki kórház építését és a betegápolási költségek fedezésére megfelelő pénzalap létesítését. A kórház 1848 novemberében épült fel a 1428 négyszögöles telken.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9911840271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása