A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 19.

2016. június 08. - amier

1894/96-ben Kauser Gyula megrendelésére Kauser József tervezte és építette 3 emeletes, téglaberakásos homlokzatú eklektikus lakóház a Barcsay utca (Barcsay u. 2.) és a körút sarkán. Háromszögletű oromzatos rizalitok, toronyszerűen emelt saroktető.

erzsi19-1.jpg

erzsi19-2.jpg

erzsi19-3.jpg

A századfordulón – Budapesten az elsők között – itt a Barcsay utca és az Erzsébet körút sarkán Fényi József és Farkas Lajos nyitott autókereskedést. Hazánkfiai itthon először Hatsek Béla által ismerkedhettek meg az automobillal, az optikus 1895-ben vásárolt Benz kocsija óriási csodálkozást és nem kis riadalmat váltott ki a budapestiekből. Nemsokára követői is akadtak Törley József pezsgőgyáros, Esterházy Miklós gróf, Szapáry Pál gróf, Karácsonyi Jenő gróf, Fényi Béla, Jakabffy István és Kobek Kornél személyében.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr688789352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása