A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 17.

2016. június 08. - amier

Az 1860-as években a telken álló földszintes ház helyére 1870-ben kétemeletes, majd 1889-ben háromemeletes házat építettek a Barcsay utca (Barcsay u. 1.) sarkán. Ez utóbbi épület tulajdonosa dr. Weisz Izidor orvos lett, aki az Erzsébet körút 8. alatti épületet is terveztette. Az építész is azonos, mindkettő Paulheim József tervezésében készült.

erzsi17-1.jpg

erzsi17-2.jpg

Eredetileg 3 emeletes volt, csak 1927-ben nyerte el mai formáját, amikor Ágoston Manó, a Magyar Kaucsuk Rt. vezérigazgatójának megbízásából elkészült a kétemeletnyi ráépítés, ötemeletessé téve a házat. Ezt a legutóbbi tervet Ágoston (Adler) Géza készítette. Saly Noémi könyve szerint a századfordulóig működött itt egy kávéház – Barcsay néven.

erzsi17-3.jpg

erzsi17-4.jpg

Az épület falán egy impozáns ivókút látható, mivel a Fővárosi Vízművek Rt. a Főpolgár- mesteri Hivatallal karöltve 1994-ben – a nagykörúti vízcsőrekonstrukció keretében – több mint féltucat ivókutat helyezett ki az Erzsébet körút, Teréz körút vonalában. A legimpozánsabb (Ambrus Éva alkotása) itt a Barcsay utca sarkán álló lakóház falán található. Ma már csak dísz. Egy szép kezdeményezés jelképe, ami valahogy abbamaradt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr408789290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása