A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 16.

2016. március 05. - amier

1937/38-ban a Singer Varrógép Rt. megrendelésére Málik József tervei alapján épült hatemeletes Singer-ház, amely két utcai homlokzattal (Rákóczi út 16. - Dohány u. 13.) rendelkezik. A kivitelező/építő Havas Sándor cége volt. Travertin burkolatos Rákóczi úti és téglaburkolatos Dohány utcai homlokzat; vörösmárvány burkolatú előtér/lépcsőház, igényes asztalos- és fémmunkák.

rakoczi16-1.jpg

A telken előbb 1847-ben (más forrás szerint 1853-ban) Glósz Ferenc sertéskereskedő építtette fel azt a kétemeletes, romantikus stílusú lakóházat, amelyet Feszl Frigyes tervezett. Az épületet 1864-ben az örökösök, majd 1874-ben Kölber Fülöp kívánságára kibővítették. A házat 1935-ben bontatta le a Singer Varrógép Rt., hogy a telken felépíthesse üzlethelyiséggel és kiállítási helyiségekkel is rendelkező irodaházát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr858447398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása