A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 50.

2016. február 15. - amier

A körút és Kürt utca között húzódó telekre először 1841-ben Hild József épített egy földszintes, klasszicista lakóházat. Ezt a házat Medek J. Vince 1872-ben az Izraelita Nőegylet kívánságára kétemeletesre átépítette. Az ingatlant 1885 körül Reiner Zsigmond megvásárolta, és a rajta álló ház lebontása után 1887-ben Quittner Zsigmond tervei szerint Havel Lipót építőmester kivitelezésében felépíttette ma is itt álló 3 emeletes bérházát.

erzsi50-1_1.jpg

erzsi50-2_1.jpg

erzsi50-3_1.jpg

Az épület barokkos látványát hangsúlyozza az oromdísz, az erkélyek és a téglaberakásos homlokzat díszekben gazdag kialakítása. Az impozáns bejárati kapu mindkét szárnyán faragott szobor látható. A kapu mögött szépen felújított, arányos lépcsőház, a bejárati folyosó mindkét oldalán két-két kagylóhéjjal díszített fülkével.

erzsi50-4.jpg

erzsi50-5.jpg

A ház tervezője, Quittner Zsigmond 1857. február 13-án született Budapesten. 1874–78. között a Müncheni Akadémián tanult, Gottfried von Neurather volt a mestere. Tanulmá- nyait befejezve, hosszabb tanulmányutat tett Európa, Ázsia és Afrika több országában. 1880-ban telepedett le Budapesten és haláláig itt dolgozott. Számos monumentális jellegű és magánépületet tervezett Budapesten, ezek közül talán legismertebb, a szecesszió gyöngyszemeként is emlegetett épület, a Gresham palota. Bécs egyik elővárosában halt meg 1918. október 25-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr58391416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása