A mi Erzsébetvárosunk

Nefelejcs utca 26. - Róth Miksa emlékház

2015. június 26. - amier

Az utcavonalán álló lakó- és az udvarban lévő műhelyépület 1911-ben került a Róth család birtokába. Ekkor vásárolta meg Róth Miksa az ingatlant Gelb Sámuel bútorgyárostól s építtette át Petz Samu tervei alapján. Az utcai épületet Róthék lakásnak használták: az emeletre kerültek a lakószobák, a konyha és a cselédszoba, a földszinten pedig a fogadó- szoba, a könyvtár, Róth Miksa stúdiója, valamint a Róth cég irodája kapott helyet.

nefi26-1_1.jpg

nefi26-2_1.jpg

Jelentősebb változásra a műhely átépítésével került sor: Petz egy plusz szinttel megnövelte az emeletek számát (így az háromemeletes lett), a homlokzatot pedig kedvenc anyagával, égetett klinker téglával fedte. A tervek alapján valószínűsíthető, hogy új, a korábbinál sokkal nagyobb szabású falépcsőt is épített, ami máig szinte sértetlen állapotban fennma- radt. A műhelyépület legfelső, legvilágosabb szintjén kapott helyet az üvegfestő műterem. Alatta a mozaik-műhely, azalatt az ólmozó terem, a földszinten pedig az ólomolvasztó és ólomsínhúzó gépek, valamint az üvegraktárak voltak.

nefi26-3.jpg

nefi26-4.jpg

Az épületben található a Róth Miksa múzeum, mely két szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt egyedülálló gyűjteményét találjuk itt Róth Miksa üvegfestményeinek és külön- leges technikájú üvegmozaikjainak, másrészt beléphetünk Róth Miksa és családja életének belső tereibe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr767537504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása