A mi Erzsébetvárosunk

Cserhát utca 21.

2015. április 30. - amier

Dömötör Kálmán megrendelésére 1895-ben Rohoska Pál által épített (és valószínűleg tervezett) háromemeletes eklektikus lakóház. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1895-ben kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

cserhat21-1.jpg

A legfelső emeletnél végigfutó fríz-díszítés, földszintjén címerdíszes kapubejáró látható. Az első és második emeletek között osztópárkány nincs, ezek együtt érvényesülnek. Díszített- ségük alapján is ide került a fő hangsúly az épületen. A szemöldökpárkány és az alatta lévő emberfejes díszítmény a legkiemelkedőbb elem a homlokzaton. A második emelet hasonló, de kissé visszafogottabb díszítésű. A legfelső szinten a díszítmények leegyszerűsödnek jelzés értékű nyíláskeretezésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr397414968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása