A mi Erzsébetvárosunk

Holló utca 8.

2015. április 02. - amier

Králik Sámuel császári és királyi órakészítő 1859-ben építette fel a telekre U-alaprajzú, egyemeletes, romantikus stílusú házát Hild József terve szerint. Az épületet 1869-ben vásárolta meg Pilisy Béla Pest város tanácsnoka, hogy 1870-ben egy háromemeletes bérházat alakíthassanak ki a házból Pán József terve szerint. Mivel a bővítési kérelmet elutasította a város vezetése, így Pilisy 1883-ban az épület eladása mellett döntött.

hollo8-1.jpg

Az új tulajdonos Rosenbaum Adolf lókereskedő lett, tőle az épületet 1884-ben vásárolta meg a dr. Gozsdu Manó (Emanuil Gojdu), illetve a Gozsdu Alapítvány. A társaság azért döntött az adásvétel mellett, mert ennek az épületnek az első emeletén akarták kialakítani román nyelvű ortodox kápolnájukat. A két lakás egybenyitásával kialakított kápolnát 1900-ban szentelték fel.

hollo8-2.jpg

hollo8-3.jpg

A Gozsdu-udvar átadását követően az épületet 1902-ben összekötötték a Király utca és a Dob utca között húzódó 240 méter hosszú passzázzsal. A bérházat 1952-ben államosítot- ták, az épületet 1992-ben kapta vissza a Budapesti Román Ortodox Egyházközség. A "Králik-ház" jelenleg felújítás és átalakítás alatt áll, falán Gozsdu-emléktábla látható.

hollo8-4.jpg

Gozsdu Manó (1802-1870) román nemzetiségű ügyvéd volt, aki elsőként írta minden hivatalos ügyiratát magyar nyelven, és kivívta azt is, hogy a pesti görögkeleti román egyház is magyarul jelentesse meg könyveit. 1869-ben nevezték ki legfőbb ítélőszéki bírónak. Jelentős vagyonra tett szert, melynek nagy részét magyarországi román nevelési célokra hagyta. Emlékét 2002 óta román és magyar nyelvű emléktábla örökíti meg a ház falán.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr137292525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása