A mi Erzsébetvárosunk

Holló utca 1.

2015. április 02. - amier

A saroktelken (Dob utca 22.) álló kétemeletes, lecsapott sarkú lakóház dr. Prohászka Ferenc megrendelésére 1892-ben Lederer Gusztáv tervei szerint épült, egy korábbi, a XIX. század közepén épült ház felhasználásával. A földszinten üzletek voltak, melyek a környéken élők igényeit elégítették ki. Az udvar belsejében három kemencét alakítottak ki, melyekben az elsősorban a kerületben lakók asztalára dolgozó kóser pékségek termékei sültek. 1906–tól Polacsek Ede kóser húsáruit is itt füstölték.

hollo1-1.jpg

hollo1-2.jpg

A lakások mellett az emeleten a Linasz HaCedek egylet imaterme is megtalálható volt. Az épület Dob utcai aljában 1908-tól Friedmann Salamon – majd ugyanitt 1927-től a Weisz Mór kóser péksége és cukrászdája működött. Ennek a boltnak a helyén nyitotta meg 1953-ban Fröhlich György is a cukrászdáját, ahol kóser barcheszt, flódnit, hámánfülét és chalát lehet kapni. Az 1948 és 1949 közötti rekonstrukció során a ház díszítéseit leverték. A lecsupaszított homlokzat eredeti tagolásának maradványai: árkádos földszint, fülkékkel tagolt sarokszakasz.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr367292475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása