A mi Erzsébetvárosunk

134. Fontos mondatok

2014. április 30. - amier

08.jpgPontosabban: fontos mondatok Hodosán Rózától. De következzék előbb az, ami miatt ezeket a mondatokat megfogalmazta. A náci megszállási emlékművet április 8-án kezdték el építeni a Szabadság téren. Akkor több száz tüntető jelent meg a helyszínen és elbontották az építési terület kordonjait. Ezután akárhányszor felállították a kerítést, a demonstrálók mindig elbontották azt. De tegnap már nem.

Merthogy hajnalra lehegesztették a kordont. Erre a tüntetők beültek az építési területre, így akadályozva a munkát. A hatóságok délutánra eltávolították a demonstrálókat, ma- gyarul: rendőrök vitték el az így tiltakozókat.

A Szabadság téren épülő emlékmű az ország 1944 márciusi német megszállására akar emlékeztetni: egy náci birodalmi sas csap le Gábriel arkangyalra, aki az ártatlan Magyar- országot jelképezi. Diktátori giccs és történelmi hazugság – mondták erre a tiltakozók. Magyarország ugyanis nem volt áldozat. Ellenkezőleg, a II. világháborúban a nácik oldalán harcolt, és nagy igyekezettel segített abban, hogy 430 ezer magyar zsidót Auschwitzba deportáljanak. Erre emlékeztetnek az emlékmű ellen tüntetők, többek között a meggyil- koltakat ábrázoló képekkel. A kamerák előtt a kormány egyetlen képviselője sem akart beszélni az emlékműről, egyedül Raffay Ernő volt államtitkár, történész vette védelmébe.

kordonbont1.jpg

"Úgy vélem, a holokauszt-túlélők egyszerűen túl érzékenyek. Megértem az áldozatok fájdalmát, de nem lehet mindig így élni. Most új viszonyok vannak. Az áldozatok mindig megkapják, amit akarnak. Éljenek békében, de hagyják, hogy mi most felépítsük ezt az emlékművet." – Raffay Ernő, egykori államtitkár, történész.

És itt jönnek Hodosán Róza Facebook-on megosztott fontos mondatai.

"Most új viszonyok vannak, mondja Raffay Ernő, volt besúgó és államtitkár. Ezt is mond- ja: az áldozatok mindig megkapják, amit akarnak. Az áldozatok. Akiket megöltek. Ezt akarták. Hogy megöljék őket. Aztán most túl érzékenyek, akik nem égtek el a gázkam- rában. Ezt mondja. Meg azt, hogy most már hagyjuk, hogy most "MI" felépíthessük az emlékművünket. Kiét Ernő? A besúgóét, a kápóét, a csendőrét, a motozóét, a feljelentőét, a vagonírozóét, a lövészét, a géppuska sorozat vezénylőét, a halálba hajtóét, a gyalázatos múlt takargatóét, a történelem szégyenét, a világ szégyenét? Ezt akarod építeni, Ernő? Uraiddal és parancsolóiddal? Hát felépíted. Ott fog állni a világ szégyenére, és hirdetni fogja örökké bűneiteket. Mert fel mertétek építeni. Minden kéz, aki ehhez a szoborhoz építőként hozzáért, lemoshatatlan gyalázattal lesz megtelve. Így építsetek!”

Köszönjük Hodosán Róza, sokunk nevében.

Demeter Tamás

***

UPDATE: Orbán Viktor hosszú levélben védte a német megszállás áldozatainak emlékművét. A levél címzettje Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész, a kormány által támogatott Magyar Művészeti Akadémia tagja. (A levél itt olvasható, forrás: origo.hu)

Ajánlott irodalom: Angyalbőrben – Orbán emlékművet értelmez (Magyar Narancs, narancsblog - 2014. ápr. 30., 19:45)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr56099764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomi46 2014.05.01. 08:55:44

köszönöm szivből jövő sorait tisztelt Asszonyom4

Ambiorix 2014.05.01. 10:17:03

Na ez megint olyan közmondásszerű, kedves amier: csak azt nem lopjátok el, ami le van hegesztve. :)
süti beállítások módosítása