A mi Erzsébetvárosunk

Jogfosztás [145.]

2021. július 27. - amier

Orbán Viktor rendeletben tiltotta be a ferihegyi sztrájkot. A kormányfő gyorsan lépett, miután a kormánylap megírta, már keddtől sztrájkolhatnak a légi irányítók. (24.hu

A Magyarország légiközlekedését irányító HungaroControl állami vállalat bérvitába keveredett egyik szakszervezetével. Nem tudtak megegyezni; a dolgozók sztrájkra készültek.

orban2021-1.jpg

Ezért a kormány egyetlen röpke rendelettel elvette tőlük a sztrájkjogot: tegnap kihirdették, mától hatályos. Eközben persze nem a bérvitára hivatkozik, hanem a vészhelyzetre. Ha jól értem, itt az a veszély fenyeget, hogy a sztrájk miatt esetleg nem tudnának Dubajba vagy a Seychelles-szigetekre repülni, és ez tűrhetetlen. Amikor a minap ifj. Matolcsy röpült magángéppel a Seychelles-re, Gulyás Gergely nagyon határozottan leszögezte, hogy mindenki úgy él, ahogy akar. A légiirányítók pedig ezt lehetetlenítenék el!

Könnyű utálni a légiirányítókat, mivel piszkosul sokat keresnek: jellemzően kb. ötször annyit, mint én kutatóként negyven év után, nyugdíj előtt. Éppen ez az oka annak, hogy képesek sztrájkolni: van tartalékuk arra az időre, amíg nem kapnak fizetést. Munkájuk speciális ismereteket kíván; az "utcáról behozott" sztrájktörőkkel nem helyettesíthetők. Sztrájkolnak is, szerte a világon.

Különösen nagy esemény volt az amerikai légiirányítók sztrájkja talán a '80-as években (nem emlékszem). Több hónapig húzódott, nagy nehézségeket okozott — és nem tiltották be. Nem írtak elő "minimális szolgáltatást," nem hivatkoztak vészhelyzetre stb. Az USA ugyanis jogállam, tehát ott a jog nem az, amit a főnök az egyik nap kitalál és a másik nap bevezet. Ennek egyik eredményeként ott a jog az efféle "munkásarisztokra- ták" érdekeit is védi. Másik eredményeként pedig védi a szegények és kiszolgáltatottak érdekeit is — ez a kettő csak együtt működik.

Az efféle önkényes intézkedésnek egy haszna van: láthatóvá teszi a demokratikus ellenzéket. Aki ez ellen tiltakozik, az annak tagja. Aki felháborodottan tiltakozik, az ráadásul még baloldali is.

Fügedi Ubul

*

P.s.: A sztrájkjog alapjog. A sztrájk betiltása pontosan olyan mintha egy tüntetést tiltottak volna be egy rendelettel, mert nem tetszik a kormánynak. (via Jámbor András)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4816640410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása