A mi Erzsébetvárosunk

Rontom-bontom: Marek József utca [119.]

2021. május 05. - amier

Most tűnnek épp el egy erzsébetvárosi ház szecessziós díszei. Kérdés, hogy született-e a munkálatok létjogosultságát alátámasztó szakvélemény, és az is, hogy dönthetett-e a közös képviselő a lakók megkérdezése nélkül. (Vincze Miklós / 24.hu

És akkor most a Városligeti fasor kórházépületeinek bontásáról szóló poszt(ok) után itt egy újabb cikk Vincze Miklóstól a 24.hu-n. A Marek József utca 38. sz. alatti házról van szó benne, melynek szecessziós díszeit – veszélytelenítési munkálatokra  hivatkozva – a napokban szorgos kezek (alpinisták) elkezdték leverni az utcafronti ablakok mellől.

marek38-1.jpg

Részletek az írásból:

Az értékes budapesti épületállomány jó részének lenne szüksége arra, hogy minél gyorsabban értő kezek mentsék meg őket az utókornak – ebbe a halmazba tartoznak Külső-Erzsébetváros századfordulós társas- házai is, melyeknek a homlokzatokhoz egyre lazábban kapcsolódó díszei évről évre egyre nagyobb veszélyt hordoznak, hiszen lehullva nem csak a parkoló autókra, de akár járókelőkre is zuhanhatnak.

Léteznek persze megoldások a veszély elhárítása érdekében: ezek közül a leggyakoribb, hogy a meglazult díszítményekről készített szakértői véle- mény, illetve a lakók közt tartott szavazás kedvező eredménye birtokában a ház közös képviselője alpinistákat hív, akik célszerszámokkal eltávolítják (értsd: leverik) a különböző méretű részleteket.

(…)

A terület önkormányzati képviselője, Devosa Gábor egy szerda délben tartott rövid helyszínbejárást követően szerkesztőségünknek arról számolt be, hogy a díszeket a közös képviselő tervei szerint 2022 nyarára helyreállítják, ennek finanszírozására pedig a lakóknak nagyobb összeget kell ezentúl befizetniük a felújítási alapba. Ez természetesen csak akkor lesz lehetséges, ha a fizetendő összeg emelését a közgyűlés megszavazza, így a most eltűnt részletek talán csak később kerülnek vissza a helyükre.

Röviden magáról a házról:

A háromemeletes szecessziós bérház terveit Komor Marcell és Jakab Dezső páros készí- tette 1903-ban Zuckermann Gyula megbízásából, végül 1910 és 1911 között épült fel Gerő és Győri kivitelezésében. Megjegyzendő, hogy Zuckermann szerte Budapesten építtetett házakat, és a lakások bérbeadásából húzott jövedelmet, így Erzsébetvárosban is.

marek38-2.jpg

A képek még 2014 nyarán készültek*.

A házhoz két tervváltozat készült, a második sokkal takarékosabb, mint az első: a homlokzat egyszerűbb, a két, eredetileg önálló tömeggel az udvarra tervezett lépcsőház közül az egyik besüllyedt a hátsó szárnyba – ezzel is meg lehetett spórolni egy csomó építőanyagot. A végül is megvalósult bérházról már a tervezett erkélyek is elmaradtak. Tetőterét 1967-ben építették be, ekkor tűnt el a párkány alatti hullámos vakolatdísz és kerültek fel a szögletes ablakok az oromzatra.

*Egy 6 évvel korábbi, 2008-ban készült fotón még semmilyen sérülés nem látható a homlokzaton.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2616523840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása