A mi Erzsébetvárosunk

A királyné szobra [108.]

2021. március 30. - amier

Még 2018 novemberében avatták fel nagy csinnadratta közepette Erzsébetváros egyik központi helyén – a Madách tér bejáratának kellős közepén – R. Törley Mária alkotását, Erzsébet királyné egészalakos bronzszobrát. A nem odaillőnek tartott porcelánnipp szobor felállítása azonnal nagy vitát váltott ki, mind a kerületben, mind a sajtóban.

sissi_szobor1.jpg

Csak emlékeztetőül itt van pár cikk a szoborállítás idejéből:

Most a nemzetközi helyzet újra fokozódik. Bő egy hete ugyanis a Színes Erzsébetváros oldal a Facebook-ra feltette azt a kérdést (szavazást?), hogy menjen, vagy maradjon a szobor. Ki is tőrt a ribillió rügvöst, azonban az kiderült, hogy a 2 és fél éve felállított mű- remek – finoman szólva – nem nyerte el a kerületiek jó részének tetszését. (Nem finoman szólva: a helyiek elég rosszul viselik, hogy ezt a giccset lenyomták a torkukon.)

Megj.: Erzsébetváros korábbi, kifinomult ízlésű és körültekintő vezetői a szobrot eredetileg az önkormányzat melletti kis térre, az Erzsébet körút 8. szám elé szerették volna telepíteni. Aztán – miközben már jó pénzért megrendelték a művet – kiderült, hogy oda nem tehetik, mert ott már van egy szobor, amit nem tolhatnak arrébb. Beállt a kékhalál, és más lehetőség híján maradt helyszínnek a Madách tér…

Minderről részletesebben írt a Klauzálián Sipos Anna (de a többi kommentet is érdemes elolvasni ugyanott):

Emlékeztek-e? A szobrot eredetileg az önkormányzat elé szánták. Csak hogy két "icikepicike" probléma volt ezzel:

- egyrészt az fővárosi fennhatóságú terület, és ilyen helyen a szoborállításhoz komoly művészeti bizottságnak kell elbírálnia a művet. Lehet, h tartottak ennek kockázatától, hogy emiatt a lakájművésznőt nem fizethetik ki, vagy hogy a bírálat időigénye miatt kifutnak a ciklusból- ez már sosem derül ki.

- másrészt 1985 óta áll már ott egy szobor, a Faun kútja avagy Erdei faun című, Marton László Kossuth- és Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló stb.. stb… művész alkotása, amit nem lehetett csak úgy odébb tenni, elsüllyeszteni Sisi kedvéért.

Így aztán olyan helyet kellett keresni, ami kerületi hatáskörben van, de reprezentatív. Puff, legyen a Madách tér. Szigorúan nem a Károly körút (már megint fővárosi terület), hanem 2 lépéssel beljebb. Kb. ennyi volt a mérlegelés a szobor elhelyezéséről.

Kikutatni már nem tudom, de ha jól emlékszem a képviselő testület tagjai nem tiltakoztak, de javítsanak ki az érintettek. (javítva: 1 fő tartózkodott, aki Moldován László volt.)

Azóta az önkormányzat kiadott egy közleményt* a „játékos szavazás”-ról. Szerintük a Színes Erzsébetváros csak kíváncsi volt. Ja, és hogy mi van a szoborral?

Mi lenne: marad. Ennyi.

*Az önkori közleménye: „Szó sincs a Sissi-szobor eltávolításáról! A Színes Erzsébetváros játékos szavazást indított a Madách téri Sissi-szoborról. Arra voltak kíváncsiak, olvasóik közül ki gondolja úgy, hogy a szobornak a téren van a helye. Úgy tekintettünk erre a tőlünk független kezdeményezésre, mint egy játékra, illetve mint a szabad véleménynyilvánítás lehetőségére. A kerülettel kapcsolatos fontos döntéseket azonban nem egy Facebook-szavazás alapján hozzuk meg. A Sissi-szobor tehát marad a Madách téren, annak eltávolítása sosem volt tervben, bármit állítsanak is a kerület fideszes képviselői és a kormánymédia.”

*

Mi lesz veled, Sisi-szobor? Mész vagy maradsz? Abban sok szakember, művészet- történész és jobb ízlésű állampolgár egyetért, hogy Erzsébet királyné, alias Sisi távolba révedő, eltorzult arcú szobra a Madách téren a szörnyű tévedések és a rettenetes ízlésficam kategóriájába tartozik. (…) Annak dacára, hogy manapság nagy divat az édi-cuki bronzszobor, a zsáner világszerte, csak azok a városok tudnak szembemenni az ízlésromboló világtrenddel, amelyek olyan intézményrendszerekkel rendelkeznek, amilyenekkel Budapest, illetve Magyarország 2010 óta már nem. (via Index)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2016485910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása