A mi Erzsébetvárosunk

Bontás a Rottenbiller utcában IV. [61.]

2020. október 31. - amier

Mint a sorszámból látható, ez a negyedik posztunk a témában, azaz, a Rottenbiller, Damjanich, Bethlen Gábor és a Dembinszky utcák által határolt 38. számú tömbben folyó bontásról és az oda tervezett beépítésről. A Liget City Projekt során ugyanis a telkeken irodaépületek, szálloda, kollégium, mélygarázs és lakóház épülhet a közeljövőben.

rotten_latvahyterv1.jpg

Az önkormányzat 2020. november 4-én 17.00-18.30 között online lakossági fórumon mutatja be a tervezett projektet, mivelhogy lezárult annak nemzetközi tervpályázata. A beruházás kivitelezője ekkor bemutatja a pályázatra beérkezett terveket, valamint az érintettek és az érdeklődők feltehetik kérdéseiket.

És hogy könnyebb legyen kérdéseket feltenni (mert szerintem van bőven) ajánljuk a 24.hu-ról mindenki figyelmébe Vincze Miklós alapos, mindenre kiterjedő Műemlékeket eltaposó lakó- és irodanegyed születhet a Városliget közelében című írását, amely sokunk aggodalmát fogalmazza meg. Csak néhány részlet a cikkből:

A Damjanich utca 11–15., illetve a Rottenbiller utca 33. és 35. számú, részben műemléki védettségű épületeket magába foglaló telkeket érintő beruházás egy hosszú évek óta tartó, számos tulajdonosváltással és állapotromlással járó helyzetet rendezne, hiszen a ma is jó állapotúnak látszó egykori troli- buszgarázs, illetve a náluk sokkal rosszabb állapotú korábbi Központi Tejcsarnok, illetve Mauthner Ödön egykor világszerte ismert magkereskedé- sének iroda- és raktárépületei egyszerre újulnak meg – vagy épp tűnnek el örökre, hogy átadják a helyüket valami XXI. századinak, amire Budapesten korábban ilyen méretekben még nem volt példa.

Kérdés azonban, hogy milyen áron, hiszen 2020 augusztusában megindult a Rottenbiller utcai épületekhez csatolt raktárak egy részének év végéig tartó, a másik projekthez hasonlóan itt is a Pesti Építő Zrt. által végzett bontása (terveit a LIGET Építész és Mérnöki Iroda jegyzi), ami egyáltalán nem fest jó képet a jövőről, főleg, hogy időközben kiírták a leendő Liget City meghívásos ötletpályázatát, amelyen több, jól ismert magyar építésziroda mellett néhány, nemzetközi szinten is jegyzett cég is részt vehetett.

(…)

Az itt felbukkant látványterveket és metszeti rajzokat végignézve a trendek egyértelműek: a területen álló épületek a műemléki védettséggel rendelkező darabokat leszámítva mind eltűnnek, a felszabaduló területen, illetve a Damjanich utca felől elérhető parkoló helyén pedig magas, többségükben zöld tetős óriások jelennek meg.

(…)

A nyilvánvalóan mélygarázsépítéssel is járó beavatkozás egyrészt egy gyor- san romló állapotú, kihasználatlan épületegyüttest ránt vissza az elmúlás széléről, másrészt azonban komoly beavatkozást jelent a századfordulós képét jórészt ma is őrző környék képébe, részben elpusztítva, részben helyreállítva, részben pedig elnyomva a tágabb értelemben vett belváros ipar- és közlekedéstörténeti örökségét.

(…)

Minden esély megvan tehát arra, hogy a Damjanich utcában néhány év múlva egy üvegből és vasbetonból álló téglatest nyújtózik majd a mai szupermarket épülete fölé, a telek belsőbb részein sokemeletes épületek jelennek meg. De tényleg feltétlenül szükség lenne erre? Az ingatlanfejlesztő szemszögéből nézve a válasz nyilvánvalóan igen, az elmúlt években szétrúgott magyar műemlékvédelemért, illetve a fővárosi városképért aggódók azonban jogosan érzékelik benne a sokat engedő kerületi építési szabályozások, illetve az építésügyi jogköröknek a kormányhivatalokhoz történt áthelyezésének hátulütőit.

(…)

Nem kérdés, hogy amennyiben egy, a fenti látványtervek inspirálta munka lesz a tervpályázat győztese, az pedig építési engedélyt is szerez, akkor a helyzet bőven túllépi az egészséges határokat, ez pedig lassan trenddé kezd válni, hiszen a befektetőknek egy régi épület sokkal inkább jelent akadályt, ezek azonban magasságuk, rossz állapotukból fakadó alacsony áruk, vagy épp elbonthatóságuk miatt könnyedén használhatók alapként egy sokemeletes bővítés vagy a helyükre való új épület emelése esetén.

Nem hangzik jól, ugye? Lásd pl. Heinrich-udvar a nyolcadik kerületben.…) Mindezekkel együtt a cikk bemutatja az összes érintett, ma még meglévő épületet is, feltétlenül tessék elolvasni.

Aztán a fórumon feltenni a kérdést: tényleg feltétlenül így van erre szükség? Beton- és üvegmonstrumokkal kell beépíteni minden talpalatnyi helyet, kerül, amibe kerül? Úgy értem nekünk, itt lakóknak.

BBP

P.s.: Az online fórumon mindezekkel kapcsolatban Niedermüller Péter polgármestertől, Szücs Balázs alpolgármestertől, Daróczi Ferenc okl. építész, az IDPM Consultant Kft. ügyvezetőjétől és Sólyom Benedek főépítésztől lehet majd kérdezni.

***

A 2020. augusztus 25-i testületi ülés jegyzőkönyve szerint (7. pont) az ezzel kapcsolatos előterjesztést a képviselőtestület már megtárgyalta, és egy kiegészítővel együtt meg is szavazta. Egyúttal a tömböt kiemelt fejlesztési területté nyilvánították. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7016268038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2020.11.17. 17:13:23

Köszönöm a cikkem ajánlását, remélem, a következő online beszélgetésen további válaszokat kapunk majd a projekt alakulásáról.
süti beállítások módosítása