A mi Erzsébetvárosunk

Indoklás [41.]

2020. augusztus 30. - amier

Ujjé, a Ligetben: Még egy kapavágás sem történt, de már háromszor annyiba kerül az új Nemzeti Galéria, mint eredetileg tervezték. Ami meg igazán ironikus, hogy mindez úgy történik, hogy megépítésére még csak szerződés sem született. (via 444.hu)

nemzeti_galeria1.jpg

Tíz darab százmillió az egy milliárd*. Efféle tételre hivatkozni olyankor, amikor a 26 milliárdhoz további 46-ot "adnak hozzá" — hát, meglehetősen sajátos. Fájóan hiányolom annak ismertetését, hogy az eredeti tervek készíttetői és elfogadói — akik láthatóan nem voltak tisztában azzal, hogy mit is rendelnek meg és abból mennyi minden hiányzik — milyen fegyelmit kaptak és kitől.

Úgy vélem, ez tipikusan közérdekű adat. Mert ha tényleg így van, akkor fontos, hogy ezektől az emberektől senki ne rendeljen soha semmit.

*Az a bizonyos tíz darab százmillió arra utal, hogy a hivatalos indoklás két tényezőt említ a drágulás okaként és ebből az egyik az, hogy a tervezési meg mittomén milyen műszaki költségek is "több százmillió" forinttal nőttek.

Fügedi Ubul

P.s.: Magánembernek akkor tervezik meg így a házát, ha nagy-nagy állami/uniós támo- gatást kap hozzá. Ilyenkor a tervezés első fázisa, hogy a tervező leül a megrendelővel, és hosszan, de érthetően elmagyarázza, hogyan járhatnak jól mindketten.

***

A fővárosi Városliget fejlesztésére a kormány 2015-ben 157 milliárd forintot szánt, és 2019-re tervezték azt befejezni az erről szóló kormányrendelet szerint, de már 2017-ben látszott, hogy ezt nem sikerül tartani: akkor a teljes költséget 230 milliárdra becsülték, és még ki sem írták az összes épület közbeszerzési eljárását. Tavaly év végén a leszerződött összegek is már 150 milliárd forintnál jártak, ami rögtön 222-re ugrik a Nemzeti Galéria tervezett költségeivel – írja a G7.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9916183124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása